Afbeelding bij artikel
Vrijwilliger

Maak kennis met één van onze vrijwilligers

Gepubliceerd: 23-09-2022
Body tekst

Hannie Raaijmakers is sinds zo’n vijf jaar vrijwilliger in Savant van Lenthof in Nuenen. Samen met welzijnsbegeleider Wilma van Nistelrooij verzorgt zij elke dinsdagmiddag een gezellig en afwisselend programma voor de bewoners.

Het is 2017 als Hannie voor het eerst binnenstapt bij Savant van Lenthof. Het prachtige complex, waar dertig mensen met dementie een eigen appartement hebben, is dan net een paar maanden open. “Ik was destijds 57 jaar en had een administratieve baan die ik nog wel wat jaartjes wilde doen. Omdat ik geen type ben om de hele dag op de bank te zitten, wilde ik er vast over nadenken wat ik zou doen als ik stopte met werken. Toen ik binnen kwam, had ik gelijk een heel goed gevoel. Nadat ik een paar keer had meegekeken, besloot ik om direct te starten met vrijwilligerswerk, naast mijn gewone baan. Toen wist ik nog niet dat ik een jaar later noodgedwongen moest stoppen met werken, omdat mijn werkgever naar Rotterdam verhuisde.”

 

Interactie met alles en iedereen

Aanvankelijk werkte Hannie met één en daarna met twee andere vrijwilligers. “Elke dinsdag deden we iets leuks met de bewoners, bijvoorbeeld een spelletje of een creatieve activiteit. Helaas kwam dat door corona tot stilstand”, vertelt Hannie. Zodra er weer meer mocht, begon het bij Hannie al snel te kriebelen. “Ik wilde graag weer wat doen. Aanvankelijk ging ik helpen bij het ontbijt, maar dat vond ik iets minder leuk. Omdat mensen op verschillende tijden binnenkomen in de  huiskamer, had ik vaak niet zoveel te doen. Da’s niks voor mij, ik wil graag een beetje interactie met alles en iedereen. Meehelpen met activiteiten ligt mij beter”, vertelt Hannie enthousiast.

Spontaan ontstaan mooie dingen
Met de komst van welzijnsbegeleider Wilma van Nistelrooij ontstond al snel het plan om samen leuke activiteiten te gaan organiseren op de dinsdagmiddag. Wilma: “Mede dankzij de vrijwilligers zijn er door de week heen allerlei vaste activiteiten, zoals schilderen, handwerken, bloemschikken en een beauty ochtend. De dinsdagmiddag heeft niet een vast programma. Per week bekijken Hannie en ik wat we gaan doen, bijvoorbeeld knutselen, spelletjes of iets lekkers bakken. Omdat we midden in Nuenen zitten, is alles binnen handbereik. Zo pakken we in de zomer ook wel eens een terrasje of gaan we naar de ijssalon. We laten ons programma een beetje afhangen van de wensen van de bewoners en de omstandigheden.” Hannie vertelt dat er ook regelmatig spontaan mooie dingen ontstaan: “Laatst was het mooi weer en deden we een leuk vraag spelletje in de binnen tuin. We begonnen met zes mensen, maar binnen de kortste keren zaten we met twintig bewoners heerlijk in het zonnetje aan de ranja en de koffie. Ze hadden een topmiddag!”

Met z’n tweetjes meer mogelijk
Hannie en Wilma vinden het prettig om de dinsdagmiddag sámen in te vullen. Hannie: “Het klikt keigoed met Wilma, dus het is sowieso heel gezellig om dit samen te doen. Maar ik vind het ook fijn dat het mij wat vrijheid geeft. Omdat mijn man inmiddels ook gestopt is met werken, trekken we er wat vaker op uit met de camper. Het is fijn dat Wilma ervoor zorgt dat de activiteiten voor bewoners dan gewoon doorgaan.”

Wilma benadrukt vooral de voordelen voor de bewoners. “Omdat we met z’n tweeën zijn, kunnen we wat grotere activiteiten organiseren. Maar het is ook mogelijk dat een van ons iets met een klein groepje of een individuele bewoner doet. Bijvoorbeeld een puzzel maken, een ommetje door de wijk of een praatje in het appartement. Die aandacht en die kwaliteitstijd zijn heel waardevol voor de bewoners.”

Grote meerwaarde
Toen Hannie met dit vrijwilligerswerk begon, had ze nog nooit met oudere mensen gewerkt. Toch hoefde ze eigenlijk helemaal niet te wennen. Zoals zij zelf zegt: “Ik heb inmiddels een paar workshops gevolgd om meer inzicht te krijgen in het ziekte beeld dementie. Natuurlijk leer je daar dingen van, maar ik denk dat je in dit werk vooral jezelf als mens moet meenemen. Je moet zorgen voor een stukje gezelligheid. Als je een beetje mensenkennis hebt, heb je al vrij snel in de gaten wat iemand nodig heeft en aankan. Ik ga met de bewoners om zoals ik met iedereen omga. Vrijwilligerswerk doe je voor de ander, maar het brengt mijzelf ook heel veel gezelligheid en het geeft veel voldoening.”

Waardering
Wilma steekt haar waardering voor Hannie en de andere vrijwilligers niet onder stoelen of banken. “De vrijwilligers zijn heel belangrijk. Niet alleen vanwege hun helpende handen, maar vooral ook omdat ze hun volledige aandacht aan de bewoners kunnen geven. Zij zijn echt een grote meerwaarde en zorgen dat de bewoners een leuker en gezelliger leven hebben!”  Hannie vertelt dat ze zich ook door Savant gewaardeerd voelt. “Als vrijwilliger krijg je regelmatig een attentie of  bijvoorbeeld een kaartje. Natuurlijk doe je het daar niet voor, maar het is wel leuk. Het geeft je het gevoel dat de organisatie op prijs stelt wat je doet. Ik denk dat dat voor elk mens belangrijk is.”

Wil je ook vrijwilliger worden binnen één van onze locaties? Neem dan contact op met één van onze vrijwilligerscoördinatoren: Kristel Crommentuijn, tel 06-30059878, Geke Bossong, tel 06-22970404, Nienke Pijpers, tel 06-11583155