Hecht wijkteam in Nuenen staat voor elkaar klaar

Het wijkteam van Savant Zorg in Nuenen bestaat 1 jaar! Linda werkt al 19 jaar als verzorgende bij Savant Zorg. Ze liep stage als helpende en kreeg het aanbod om haar opleiding tot verzorgende bij Savant te volgen. “Ik ben gestart in een verzorgingshuis. Toen daar geen vacatures meer waren, ben ik overgestapt naar de thuiszorg. En ik ben er nooit meer weggegaan: niet bij de thuiszorg én niet bij Savant.” Nu werkt Linda als verzorgende bij het jarige wijkteam in Nuenen. “Het gaat supergoed! Het is een fijn en hecht team. Er is ruimte voor een lach en een traan. We zijn eerlijk tegen elkaar, kijken dezelfde kant op en ik heb echt het gevoel dat we voor elkaar klaar staan.”

Verzorgende Linda Kweens staat met cliënt Jo (rolstoel) en mantelzorger Walter in de tuin.

Geen haastgevoel

“Natuurlijk is ook de thuiszorg veranderd door de jaren heen. We werken nu meer op tijd. Toch heb ik niet het gevoel dat ik moet haasten. De werkdruk ligt lager dan in een verzorgingshuis. Plus: er is niets mis met hard werken als het sociale contact maar blijft.” Linda’s ogen stralen als ze vertelt waarom ze zo trots is op haar werk en op het team: “Achter elke voordeur schuilt een ander verhaal. Meestal komen we alleen bij de mensen thuis. Als er iets is, zoek je samen met de klant en mantelzorger naar goede oplossingen. Je hebt daarbij een duidelijke eigen verantwoordelijkheid. En als het niet lukt, staat het team voor je klaar. Dat vind ik fijn.”

Iedereen heeft belangrijke kwaliteiten

“Het werk als verzorgende in ons wijkteam is heel verschillend”, zegt Linda. “Het gaat om verpleegtechnische handelingen zoals stomazorg, sondevoeding, injecteren en wondzorg. En we helpen met douchen, eten, aankleden en reiken medicijnen aan. Ons team is zelfsturend. Dat betekent dat we samen verantwoordelijk zijn voor de thuiszorg van Savant in Nuenen en ook samen bepalen welke kant we opgaan.” Linda geeft toe dat het in het begin best spannend was: “Ik maakte me bijvoorbeeld zorgen over het werken met computers. Daar ben ik niet zo goed in. Maar ik ben wel goed in het begeleiden van leerlingen. Iedereen heeft eigen kwaliteiten en daarom hebben we de teamwerkzaamheden daar ook op verdeeld. En het leukste is dat we van leerlingen horen dat ze zich meteen welkom voelen.”

Een nieuwe collega? Dat is fijn!

“Het is een klein team dus we doen het echt samen”, zegt Linda. “Voor cliënten is het fijn om een bekend gezicht te zien. Aan de andere kant: we kunnen ook niet groeien, terwijl er wel veel zorgvragen liggen. Dat is jammer, want we willen het liefste iedereen helpen. Daarom zijn we ook op zoek naar nieuwe collega’s. Mensen die, net als wij, graag samenwerken in een hecht team en het leuk vinden om actief mee te denken over de beste aanpak van onze thuiszorg in Nuenen.”

Savant Zorg in Nuenen

Naast verzorging en verpleging thuis biedt Savant Zorg ook huishoudelijke ondersteuning en wonen met zorg in Nuenen. In woonzorgcentrum Savant van Lenthof huren mensen met dementie een volwaardige woning. Linda: “Als het nodig is, verkleint het de stap voor mensen als we vertellen dat deze zorg in Nuenen ook aanwezig is. Zo bieden we een compleet pakket.”

===========

Walter is mantelzorger van Jo

Linda komt als verzorgende een paar keer per week bij Jo thuis. Walter is mantelzorger van Jo: “De zorg is geweldig.”

Walter: “Jo kwam thuis uit het revalidatiecentrum en dan moet er snel veel geregeld worden. Het overviel ons een beetje. Savant belde dezelfde dag terug en de dag erop zat de wijkverpleegkundige al bij ons aan de keukentafel. Zij dacht mee over wat er geregeld moest worden en hoe we de zorg voor Jo het beste konden oppakken.”

De thuiszorg denkt mee over de beste zorg

Linda: “We startten met vier zorgmomenten per dag. Maar omdat Walter en Jo er nog regelmatig op uit gaan, beperkte de zorg hun vrijheid teveel. Daarom zijn we terug naar twee zorgmomenten per dag. En dat werkt prima, zeker met de hulp van Walter. Walter kent Jo heel goed. Hij ziet haar elke dag en kan aangeven als dingen anders mogen. Het is ideaal dat Walter als mantelzorger in huis is.”

Walter en zijn vrouw waren altijd goede vrienden van Jo en haar man. Na het overlijden van de vrouw van Walter en de man van Jo, trokken Jo en Walter er samen geregeld op uit. Twee jaar geleden kreeg Jo een verlamming door een hersenbloeding. Walter: “Vanaf dat moment ben ik mantelzorger geworden. Elke dag ben ik om acht uur ’s ochtends bij Jo en ga ik om elf uur ’s avonds weer naar huis.” Het is verrassend om te horen hoe actief ze toch nog zijn. Walter: “Het is wel een stuk minder dan twee jaar geleden, maar met de aangepaste auto van Jo rijden we samen overal naartoe. Koffie drinken, voer halen voor de kippen, een boodschapje doen of ergens op bezoek.”