Afbeelding bij artikel
Caroline alarmmelding

Een creatieve oplossing in het werk van Caroline

Gepubliceerd: 18-06-2019
Body tekst

Soms kunnen simpele oplossingen van groot nut zijn. Zorgcoördinator Caroline Heesakkers bedacht onlangs een creatieve oplossing voor een bewoonster van woonzorgcentrum Savant Hof van Bethanië. Het gaat om een mevrouw met dementie die regelmatig viel. Omdat ze wel eens duizelig was en wiebelig op de benen.

 

Caroline: “Vooral in de nacht was het een probleem, omdat de cliënt dan uit bed kwam en de kans op vallen groot was. Er was wel een bewegingsmelder. Als deze afgaat hoor je dat wel, maar zie je niet wat er is gebeurd. En dan moet je vaak van ver aan komen lopen om te zien wat er aan de hand is. Thuis hadden we een babyfoon in gebruik waar ook beeld op zat met infrarood voor zicht in de nacht. ‘Waarom gaan we zoiets niet hier gebruiken?’ dacht ik. Ik heb het vervolgens overlegd met familie, huisarts, verpleeghuisarts en collega’s. Dit goed afstemmen was erg belangrijk, want je wilt natuurlijk niet meer privacy wegnemen dan echt nodig is. Een camera beperkt de vrijheid, maar veiligheid gaat boven alles concludeerden we. En de bewoonster kon bovendien zo in haar eigen vertrouwde omgeving blijven wonen. Iedereen was er daarom voorstander van om deze geavanceerde babyfoon tijdelijk te gaan gebruiken.

 

We hebben het apparaat vervolgens geïnstalleerd. Dat was nog best wat regelwerk, omdat het internetbereik niet zo goed is op onze locatie. Uiteindelijk waren we heel tevreden met het resultaat. Zodra de bewegingsmelder afging op de pieper, keken we naar het beeld dat zichtbaar was op de smartphone voor de verzorgende die dienst had. Superhandig en heel makkelijk in gebruik voor het zorgteam.

 

Met deze creatieve oplossing hebben we de tijd kunnen overbruggen tot een opname bij kleinschalig wonen. Fantastisch dat dit kan. En dat met een apparaat van enkele tientjes. Ik vind het zeker een aanrader voor vergelijkbare cliënt-situaties waar men langere tijd alleen is zonder toezicht. Met zoiets simpels kun je dan toch veel bieden. En bovenal was de familie erg dankbaar.”