Afbeelding bij artikel
vrijwilliger Carla brengt koffie en thee rond

Vrijwilligerswerk maakt me zelfverzekerd

Gepubliceerd: 06-12-2023
Body tekst

Achter de bar in Gasterij Savant Alphonsus schenkt vrijwilliger Carla van den Broek (74) koffie in. Ze zet behoedzaam de volle kopjes op de schoteltjes. Ook de bijbehorende lepeltjes en lekkere koekjes worden niet vergeten. Als een volleerd serveerster loopt ze met het volle dienblad naar de gasten die ondertussen volop genieten van de activiteit. Aan tafel deelt ze met een glimlach de kopjes koffi e uit en vraagt vriendelijk of alles naar wens is. Gastvrouwschap en vrijwilligerswerk zit Carla duidelijk in het DNA.

Manusje-van-alles
Het werk achter de bar is slechts een van de vrijwilligerstaken van Carla. Op verschillende weekdagen leidt ze de breiclub en begeleidt cliënten met beginnende dementie tijdens de dagopvang. Geen wonder dat ze hier in Savant Alphonsus te boek staat als manusje-van-alles. “Nadat mijn man was overleden had ik een zee van tijd. Ik kan wel op de bank blijven zitten, maar daar schiet ik niets mee op, dacht ik bij mezelf. Omdat ik graag met andere mensen wilde breien, heb ik me aangemeld bij de breiclub van Savant Alphonsus. Zo is mijn vrijwilligersavontuur zes jaar geleden begonnen.”

Gezellig maken
Al gauw werd Carla gevraagd als assistent bij de dagopvang voor mensen met dementie. Dat doet ze nog steeds met veel plezier. “Ik speel een spelletje, klets met de deelnemers, help bij knutselen en maak het vooral gezellig. Ook sta ik bij activiteiten, zoals een optreden van een zangkoor, DJ en toneelgroep achter de bar in de Gasterij. Al naar gelang de wensen van de gasten schenk ik koffie, thee, een pilsje of wijntje. Verder heb ik de leiding van onze breiclub overgenomen van mijn voorgangster. Zo ben ik een aantal dagen in de week aan de slag in Alphonsus en dat vind ik fijn”, glimlacht ze.

Hiphop oma’s
Van huis uit is Carla verlegen, verklapt ze. Dat zou je in eerste instantie niet van haar zeggen. “Als je alleen woont moet je wel naar buiten, mensen ontmoeten en een praatje maken. Dat helpt. Vrijwilligerswerk maakt me zelfverzekerd, weet ik nu, want ik ben er voor de mensen en de mensen zijn er voor mij! Bovendien heb ik hierdoor veel contacten. Zo ben ik via mijn vrijwilligerswerk lid geworden van de negen-koppige 60-plus hiphopdansgroep formatie 4 Ever Young. Als fitte hiphop oma’s hebben we opgetreden tijdens een internationaal hiphoptoernooi in Maastricht, zijn we bij Koffietijd geweest en doet onze groep mee aan Holland’s Got Talent. We hebben zelfs een eigen bus met ‘Hip Hop Oma’s On Tour’ erop. Heerlijk toch?!”

Ook vrijwilliger worden? Bekijk op de mogelijkheden om vrijwilliger bij Savant te worden.