Afbeelding bij artikel
sensoren

Langer en veilig wonen dankzij slimme sensoren

Gepubliceerd: 06-05-2019
Body tekst

Steeds vaker wonen ouderen het liefst zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen woning. Een slimme app, Leefstijlmonitoring genoemd, helpt hierbij. Met het gebruik van de app houden mantelzorgers van een afstand snel en gemakkelijk een oogje in het zeil én kunnen de ouderen in hun eigen vertrouwde omgeving blijven wonen.

 

Hoe werkt het?

In het huis van de zelfstandig wonende ouderen wordt een sensor geplaatst, die gekoppeld is aan de app. Deze geeft vervolgens signalen door bij afwijkingen of bijzondere bewegingen in het normale leefpatroon van de oudere. De mantelzorger kan hierop direct acteren door bijvoorbeeld zelf langs te gaan of acute hulp in te schakelen. Voordeel daarbij is dat hij gerichter met de zorgprofessionals kan afstemmen over oplossingen.

 

De app is ontwikkeld door KPN Health, in samenwerking met de Gemeente Helmond, Zorgboog en Savant Zorg. Dit initiatief draagt een steentje bij aan het ontlasten van de mantelzorger én ondersteunt ouderen (met dementie) om langer zelfstandig te wonen. Mantelzorgers die ervaring hebben opgedaan met Leefstijlmonitoring zien het als een extra hulp, waardoor zij meer rust en balans in hun taak krijgen.