Afbeelding bij artikel
Artikel verpleegkundig leiderschap verhoogt kwaliteit van onze zorg

Verpleegkundig leiderschap verhoogt kwaliteit van onze zorg

Gepubliceerd: 08-01-2019
Body tekst

Hoe kan verpleegkundig leiderschap van de hbo-verpleegkundige een rol krijgen binnen de zorg in de woonzorgcentra van Savant Zorg? Deze vraag hebben wijkverpleegkundigen Leonie Swolfs en Miranda van Bussel onderzocht en het antwoord uitgebreid beschreven in hun afstudeerscriptie. Met als doel helderheid te brengen in de invulling, wensen en opvattingen rondom verpleegkundig leiderschap. Hierin zijn Miranda en Leonie meer dan geslaagd. Niet alleen is hun werkstuk met een 9 gewaardeerd en hebben ze het diploma hbo-verpleegkundige niveau 6 op zak. Ook dient hun onderzoek voor Savant als richtlijn om dit onderwerp in de organisatie op de kaart te zetten.

 

Verpleegkundig leiderschap voor hbo-verpleegkundigen bevat volgens Leonie en Miranda een aantal elementen. “Het richt zich op voorbeeldgedrag, coaching van teams, zorgcoördinatie en inzet van bewezen vakkennis in de praktijk. De hbo-verpleegkundige toont dus leiderschap in haar eigen vakgebied, vooral bij complexe zorg. Door de verschillende gezichten van leiderschap in de zorg te verduidelijken, kan gerichter waardevolle en passende zorg voor de cliënt worden ingezet.”

 

Werkplezier
Voor hun scriptie hebben Leonie en Miranda naast uitgebreid literatuuronderzoek ook een groot aantal medewerkers binnen Savant Zorg geïnterviewd. Leonie de hbo-verpleegkundigen, Miranda de mbo-verpleegkundigen en verzorgenden. “Hierdoor hebben we mogelijkheden en verwachtingen helder gekregen. Zo kwam naar voren dat de hbo-verpleegkundige een meer overstijgende rol binnen het zelfstandige team kan krijgen. Niet als teammanager, maar juist als coach, projectleider, adviseur en bewaker van de kwaliteit van zorg. Omdat hierdoor het leerklimaat wordt versterkt, groeien ook de teamleden in hun vak en krijgen ze nog meer plezier in hun werk.”

 

Meerwaarde
In 2020 komen er landelijk nieuwe, officiële beroepsprofielen voor hbo- én mbo-verpleegkundigen. Hierin worden ook de richtlijnen beschreven van verpleegkundig leiderschap. Leonie en Miranda: “Daarom is het belangrijk om nu al hiermee aan de slag te gaan. Als we dit binnen Savant omarmen, verhogen we bovendien de kwaliteit van zorg op de afdelingen in onze locaties. Het mooie is dat we met ons onderzoek een meerwaarde kunnen bieden aan onze organisatie. Het zou dan ook gaaf zijn als onze eindscriptie wordt omgezet naar beleid.”

 

Regie voor goede zorg
Savant omarmt het onderzoek met aanbevelingen van Miranda en Leonie en zet vaart achter de invoering van verpleegkundig leiderschap in haar organisatie. “In 2019 wordt elke zorgfunctie binnen Savant opnieuw beschreven, het verpleegkundig leiderschap wordt daarin meegenomen”, zegt Joris Sträter, directeur woonzorg Asten-Mierlo-Nuenen-Someren. “Het grootste voordeel is dat deze kwaliteitsverbetering van zorg voor onze cliënten vanaf de werkvloer zelf komt. Ingezet door medewerkers die met hun ‘voeten in de klei staan’, waarbij de hbo-verpleegkundigen samen met het zelfstandige team van verpleegkundigen en verzorgenden van Savant steeds meer de regie hebben om goede, passende zorg te bieden.”