Zorg bij onverwachte klachten

Tekst

Het belangrijk om te weten hoe de zorg bij onverwachte (medische) klachten is geregeld. Op deze pagina vindt u informatie over planbare zorg en zorg bij onverwachte klachten.

Tekst

Planbare zorg

Als u zorg ontvangt staat In uw zorgleefplan wat we samen hebben afgesproken over de zorg die u krijgt en hoe vaak we de zorg leveren. Veel van de zorg kunnen we met u inplannen.

Soms is het zorgleefplan aangevuld met een behandelplan. Hierin staan de behandelingen die u krijgt van een medisch behandelaar, psycholoog, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist en/of diëtist.

Als we met u in gesprek gaan, kijken we samen hoe u een leven kunt leiden dat bij u past. We stellen vragen als, wat is voor u belangrijk? We kijken daarbij wat u zelf kunt doen, al dan niet met behulp van hulpmiddelen of de steun van een mantelzorger. Wat u zelf of uw netwerk niet kunnen doen, daar kijken we naar de mogelijkheden voor professionele zorg.

In de situatie waarin u zelfstandig woont, komen verzorgenden of verpleegkundigen op afgesproken tijden bij u. In een woonzorgcentrum geldt dit ook voor de behandelaren. Het is daarom belangrijk om overleggen met de verschillende zorgprofessionals goed te plannen en voor te bereiden. Voor behandelaren is dit een ingewikkeld planningsproces omdat zij steeds op verschillende locaties spreekuur hebben of bezoeken afleggen. Daarom willen we u soms vragen om tijd vrij te maken op een specifiek tijdstip. Zo maken we optimaal gebruik van elkaars tijd en vindt een goede afstemming plaats.

Tekst

Zorg bij onverwachte (medische) klachten

Heeft u een lichamelijke klacht of voelt u zich geestelijk niet goed? En twijfelt u of dit kan wachten tot een geplande afspraak met de verpleegkundige of de medisch behandelaar, zoals de specialist ouderengeneeskunde, een (huis)arts, verpleegkundig specialist of phycisian assistant?

Dan kun u deze 3 stappen volgen:
 

Stap 1 Wat kan ik zelf al doen?

Kijk op betrouwbare websites voor informatie over uw ongemak of medische klacht:

  1. Moetiknaardedokter.nl: Om te bekijken of het nodig is om naar de huisarts te gaan.
  2. Thuisarts.nl: Voor betrouwbare informatie over uw ongemak of klacht.
  3. Apotheek.nl: Om meer te weten te komen over medicatievragen.

Op die manier kunt u kijken of uw klacht kan worden opgelost met de huidige afspraken met uw medisch behandelaar en wat u eventueel zelf al kan doen aan uw klacht of waar u op moet letten.

Uiteraard kan het zijn dat u voor bepaalde klachten al onder behandeling bent. Dan volgt u de afspraken die u gemaakt heeft met de betreffende medisch behandelaar of verpleegkundige.

Stap 2 – Contact zoeken

Komen u en uw naasten er niet uit met de informatie van de websites en is een afspraak met een arts nodig? 
-    Als u thuis woont: Bel dan uw huisarts
-    Woont u op een woonzorgcentrum? Overleg met de zorgmedewerker van uw woonzorgcentrum.

Stap 3 – Beoordeling van de situatie

De huisarts of zorgmedewerker beoordelen uw situatie. Samen met u kijken ze hoe het gaat en wat de omvang en oorzaak van de klacht is en of ze u ter plekke al kunnen helpen met uw klacht.

De verzorgenden en verpleegkundigen van onz zorgorganisatie zijn geschoold in het beoordelen van verschillende situaties. Dit betekent dat zij extra kennis hebben rondom het beoordelen en inschatten van uw klacht. Zij kunnen zelf actie ondernemen of aanvullend onderzoek doen. Zij brengen uw situatie zo goed mogelijk in kaart in uw eigen vertrouwde woonomgeving.

Als aanvullend overleg met een medisch behandelaar nodig is, neemt de zorgmedewerker daar contact mee op. Op onze locaties is er 24 uur per dag een medisch behandelaar beschikbaar via een spoedlijn. En als het nodig is, komt er natuurlijk iemand bij u langs.

Samen houden we de zorg toegankelijk

Op deze manier zorgen we ervoor dat u snel de zorg krijgt, die u nodig heeft en dat de zorg voor iedereen toegankelijk blijft.