COPD

COPD is een afkorting van ‘Chronic Obstructive Pulmonary Disease’. Vrij vertaald staat dit voor ‘een niet voorbijgaande longziekte, waarbij de ademhaling belemmerd is’. COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Deze aandoeningen lijken erg op elkaar en gaan vaak samen.

Bij chronische bronchitis zijn de bronchiën ontstoken. Dat zijn de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen. Hierdoor wordt meer slijm aangemaakt waardoor ademen lastiger wordt. Bij longemfyseem is sprake van ontstekingen aan de longblaasjes, de uiteindjes van de luchtpijpvertakkingen. Bij een inademing pompen deze longblaasjes zuurstof in het bloed en bij een uitademing sturen ze afvalstoffen, zoals koolzuur, uit het lichaam. Ontstoken blaasjes kunnen hun taken niet meer (goed) uitvoeren, waardoor het moeilijker wordt om zuurstof op te nemen en afvalstoffen kwijt te raken. De gevolgen hiervan zijn niet direct merkbaar, omdat er miljoenen longblaasjes zijn. COPD wordt daarom meestal pas na het veertigste levensjaar vastgesteld.

Oorzaken van COPD

  •  Roken is veruit de belangrijkste oorzaak. Maar liefst tachtig procent van het huidige aantal COPD-patiënten heeft gerookt. Roken beschadigt de longen ernstig, waardoor longziekten zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen. Als de diagnose COPD wordt gesteld, krijgen rokers het advies te stoppen, omdat roken de klachten verergert en het verloop van de ziekte versnelt.
  • Ook ziektes die tot veel luchtwegklachten leiden, kunnen COPD veroorzaken. Door deze ziektes worden de longen steeds weer beschadigd, waardoor zich longziekten kunnen ontwikkelen. Voorbeelden van deze ziektes zijn de aangeboren ziekte alpha-1 en acute bronchitis.
  • Slecht behandelde astma en het veelvuldig krijgen van een longontsteking kunnen beide uiteindelijk tot COPD leiden.
  • Daarnaast vergroot langdurige blootstelling aan giftige stoffen, zoals fijnstof, asbest en chemische stoffen het krijgen van COPD, omdat deze stoffen chronische ontstekingen in de longen kunnen veroorzaken. Sigarettenrook wordt eveneens als een giftige stof aangemerkt. Niet-rokers die vaak in rokerige ruimtes verblijven kunnen zo COPD ontwikkelen.

Gevolgen van COPD

Omdat er bij COPD sprake is van verschillende vormen van longbeschadiging kunnen de klachten variëren. Deze klachten worden meestal in een heel laag tempo ernstiger. Daardoor kan het vaak langer duren voor de diagnose COPD wordt gesteld. COPD kan tot verschillende klachten leiden. Van deze klachten hebben mannen over het algemeen meer last dan vrouwen.

De meest voorkomende klachten:

  • Als de luchtwegen ontstoken zijn, wordt in de longen veel slijm aangemaakt. Dit slijm kan de luchtwegen verstoppen. Om het slijm kwijt te raken, gaat u veel hoesten.
  • Door de ontsteking zijn de luchtwegen wat vernauwd. Hierdoor zijn ze erg gevoelig voor prikkels. Al bij een kleine prikkel kunnen ze zich verder vernauwen, waardoor u het benauwd krijgt.
  • Soms zijn de kleine luchtwegen beschadigd, zodat ze niet meer elastisch zijn. Dit verlies aan elasticiteit kan tot benauwdheid leiden. De kleine luchtwegen zijn zeer dunne buisjes, die -als ze niet meer elastisch zijn- net zoals een halfvolle fietsband gaan functioneren: ze worden slap, hobbelig en gaan kronkelen. Hierdoor kan de lucht niet meer goed door de kleine luchtwegen stromen.
  • Als longblaasjes beschadigd zijn, kunnen de wanden kapot gaan zodat er grotere ruimtes in de longen ontstaan. Hierdoor wordt het moeilijker om zuurstof aan het bloed af te geven. In ernstige gevallen ontstaat een zuurstoftekort in het bloed. Ook wordt het moeilijker om het koolzuurgas uit het bloed op te nemen en weer uit te ademen. Daardoor blijft er teveel koolzuurgas in het bloed.

Alle bovengenoemde klachten kunnen tot vermoeidheid en gewichtsverlies leiden.

Is COPD te behandelen?

COPD is niet te genezen. Maar door een uitgekiende behandeling zijn de klachten wel te verlichten. Als bij u COPD wordt vastgesteld, zal de behandelend arts u regelmatig willen zien om te controleren hoe het met u gaat. Hoe vaak u voor controle bij de arts dient te komen, hangt meestal af van de klachten die u ervaart. Regelmatig contact en goede afspraken met de behandelend arts zijn nodig, omdat u met matige of ernstige COPD meer kans hebt om verschillende ziekten tegelijk te krijgen, waardoor uw gezondheid meer risico loopt.

COPD: De behandeling van Savant Vitaal Thuis

Wij kunnen u begeleiden en adviseren in het omgaan met COPD. Ons multidisciplinaire behandelteam werkt samen met u aan een verbetering van uw vitaliteit. De behandeling is speciaal gericht op het vergroten van uw mogelijkheden en het verbeteren van uw zelfstandigheid thuis.

Onze behandelaars besteden aandacht aan vermoeidheidsklachten en zoeken samen met u naar een evenwicht in belasting en belastbaarheid. Daarnaast kijken we samen met u hoe activiteiten met een minimale belasting kunnen worden uitgevoerd. Ook uw gewicht kan een punt van aandacht zijn.

Om u de best passende zorg te kunnen bieden, hebben wij een speciaal arrangement ontwikkeld voor de zorg bij COPD. 

Lees meer over ons zorgarrangement COPD