Veelgestelde vragen

We begrijpen dat er vragen zijn over hoe Savant omgaat met regels omtrent het coronavirus. We proberen op deze pagina zoveel mogelijk duidelijkheid te geven op veelgestelde vragen. Deze pagina wordt regelmatig aangevuld met nieuwe vragen en antwoorden.

Tekst

LOCATIES

Welk type mondkapje moet ik dragen?

Binnen de woonzorginstellingen van Savant geldt een mondkapjesplicht. Op de verpleegafdeling en kleinschalig wonen is een chirurgisch masker type 2 verplicht. Dit ontvangt u van Savant Zorg. Na uw bezoek levert u dit mondmasker in bij Savant Zorg.
 

Met hoeveel personen mag ik op bezoek komen?

Op 13 april jongstleden heeft het kabinet een versoepeling op de bezoekregeling voor verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen aangekondigd. De versoepelingen zijn mogelijk, omdat steeds meer bewoners volledig gevaccineerd zijn.

Vanaf twee weken ná het moment dat de bewoner volledig gevaccineerd is kunnen onderstaande richtlijnen gehanteerd kunnen worden:

  • Bewoners die twee keer gevaccineerd zijn, mogen 1 tot enkele vaste bezoekers per dag ontvangen.
  • Deze bezoekers hoeven niet langer beperkt te zijn tot degenen die tot de bezoekbubbel van 2 tot 3 personen behoren.
  • Indien de bezoeker ook volledig gevaccineerd of negatief getest is, is het dragen van een mondkapje en 1,5 meter afstand houden niet langer nodig. De negatieve testuitslag is geldig tot 48 uur na het moment van testafname.

De bezoekregeling kan per locatie verschillen. Indien er onverhoopt toch weer besmettingen zijn, kan de bezoekregeling tijdelijk mogelijk worden aangepast.
 

Tot hoe laat kan ik bij mijn naaste op bezoek?

In Nederland geldt een avondklok. Dit houdt in dat u tussen 22:00 uur 's avonds en 4:30 uur 's nachts binnen moet blijven. Mantelzorgers zijn hierop een uitzondering. Zij mogen tijdens deze avondklok over straat om zorg te verlenen die niet kan wachten. Wel is het noodzakelijk dat u een verklaring ‘noodzakelijke mantelzorg’ bij zich heeft. Deze verklaring van de Rijksoverheid is hier te downloaden.

 

Welke isolatietermijn hanteert Savant Zorg voor bewoners die positief testen op COVID-19? 

Als uw naaste als bewoner van het verpleeghuis een positieve testuitslag krijgt oftewel COVID-19 heeft, dan gaat uw naaste in isolatie op de eigen kamer. Uw naaste moet 14 dagen in isolatie blijven, omdat hij/zij besmettelijk kan zijn voor anderen. Door middel van isolatie wordt voorkomen dat anderen besmet raken.  

Voor de doelgroep kwetsbare ouderen is deze isolatietermijn anders dan de landelijk geldende GGD-richtlijnen. Uw naaste mag weer uit isolatie als hij/zij ten minste 24 uur symptoomvrij én 48 uur koortsvrij én minimaal 14 dagen na de start van de symptomen. Beoordeling van het klachtenvrij zijn en daarmee het opheffen van de isolatie is aan een specialist ouderengeneeskunde.


PCR-test
Het afnemen van een PCR-test heeft geen meerwaarde bij het opheffen van de maatregelen omdat de test ook dood virus detecteert en een positieve test daarmee niet gelijk staat aan besmettelijkheid. De test kan nog lange tijd positief blijven.  

 

 

VACCINATIES
 

Wanneer wordt mijn naaste gevaccineerd?

Op de pagina vaccinaties vindt u alle informatie over de vaccinaties binnen Savant.
 

THUISZORG
 

Ontvang ik nog wel thuiszorg en hoe veilig is deze?

U mag ervan uit gaan dat u veilige zorg ontvangt, omdat onze medewerkers handelen volgens de actuele richtlijnen van het RIVM. Om de juiste zorg te kunnen verlenen, vragen wij u het op tijd te melden als u:

- verkouden bent en/of luchtwegklachten hebt
- koorts hebt
- onlangs contact heeft gehad met een persoon die positief is getest op het virus.
- u getest bent op corona en in afwachting bent van de uitslag.

Onze medewerker overlegt vervolgens hoe u zorg ontvangt.


ACTIVITEITEN OP LOCATIE

 

Vinden er nog dagbestedingsactiviteiten plaats?

De dagbestedingsactiviteiten gaan door, in kleine groepen en volgens de richtlijnen van het RIVM. 


Is het restaurant geopend?
Nee, de restaurants zijn gesloten voor bezoekers. De restaurants zijn alleen geopend voor bewoners (m.u.v. het restaurant van Savant de Ameide).
Hiervoor gelden de volgende richtlijnen:
- Een beperkt aantal personen het restaurant tegelijkertijd mag bezoeken.
- Iedereen minimaal 1,5 meter afstand houdt van elkaar.
- Maximaal 4 mensen aan een tafel zitten.

 

Ik heb een andere vraag, wat nu?

Staat uw vraag hier niet tussen? We helpen u natuurlijk graag verder. U kunt telefonisch contact opnemen met de Klantenservice via 
0492 572 000. De Klantenservice is op werkdagen bereikbaar van 08.00 tot 17.30 uur. Daarnaast kunt u altijd terecht bij uw contactpersoon van de betreffende locatie.