Savant Rivierenhof opent opgefriste binnentuin

Met de onthulling van het bronzen beeld Ontmoeting van kunstenares Petry Claassen is afgelopen vrijdag 17 november de opgefriste binnentuin van Savant Rivierenhof feestelijk geopend. De bestaande planten zijn herschikt en aangevuld met nieuwe planten. Bovendien zijn voorzieningen aangebracht, waardoor de binnentuin veiliger is geworden. Dankzij de opknapbeurt is het hoge atrium in het Helmondse woonzorgcentrum van Savant Zorg weer een mooie groene oase waar cliënten en bezoekers elkaar ontmoeten.

Mevrouw Tineke Valentijn, cliënt en bewoonster van Savant Rivierenhof, onthulde samen met teammanager Andrea Blitterswijk en kunstenares Petry Claassen het bronzen beeld. Deze staat als blikvanger op een hoge sokkel middenin de hernieuwde binnentuin. Het kunstwerk en de renovatie van de binnentuin zijn mogelijk gemaakt door de financiële steun van diverse sponsoren.

Bijzonder
Ondanks haar revalidatie door een gebroken been, was mevrouw Valentijn aanwezig bij de onthulling. “Ik heb altijd interesse gehad in beeldende kunst. Zelf maak ik beelden, schilderijen en tekeningen. Petry Claassen is onze receptioniste. Zij vertelde me dat zij ook beeldend kunstenaar is en bronzen beelden maakt. Ik vind het heel fijn om met haar over haar werk te praten. Dat geeft weer inspiratie om zelf aan de slag te gaan. De nieuwe binnentuin is bijzonder. Als je binnenkomt, zie je direct de vele mooie planten. Dit geeft bewoners en bezoekers de nodige rust.”

Fraaie klus
“De renovatie was een fraaie klus voor vier leerlingen van Praktijk Onderwijs De Sprong in Deurne en één van onze vrijwilligers”, vertelt Andrea Blitterswijk. “Zij hebben het interieurbeplantingsbedrijf geholpen met het opknappen van onze binnentuin. Zo heeft het team bestaande planten herplaatst, nieuwe geplant en de donkere plek onder de centrale trap voorzien van kunstplanten. Deze laatste zijn zo mooi dat ze bijna niet van echte te onderscheiden zijn.”

Figuratief beeld
Kunstenares Petry Claassen is zichtbaar trots op haar mooie bronzen kunstwerk Ontmoeting en de prominente plaats die het inneemt in de hernieuwde binnentuin. “Vanwege de doelgroep is het een figuratief beeld geworden van een man en een vrouw die elkaar ontmoeten en samen opwandelen. De binnentuin is écht een ontmoetingsplek waar mensen elkaar treffen. Dat gegeven is het uitgangspunt geweest van het kunstwerk. Bovendien kun je de binnentuin van drie kanten betreden en kijk je door de hoge open ruimte van bovenaf op het beeld. Het kunstwerk is dus zodanig uitgewerkt dat het beeld van alle zijdes direct herkenbaar is.”

Bewoonster mevrouw Valentijn, teammanager Andrea Blitterswijk (links) en kunstenares Petry Claassen in de prachtige nieuwe binnentuin van Savant Rivierenhof waar het beeld ‘Ontmoeting’ een prominente plek heeft gekregen.