Savant krijgt onderscheiding voor ondersteunen mantelzorgende medewerkers

“Aanpak van Savant is een inspiratie voor andere organisaties”.

De stichting Werk&Mantelzorg, geïnitieerd door het ministerie van VWS en SZW, heeft aan Savant Zorg de erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’ uitgereikt. Met deze erkenning is Savant benoemd tot mantelzorgvriendelijke organisatie. Dat wil zeggen dat medewerkers die mantelzorg verlenen aan hun naasten de ruimte krijgen van hun werkgever.

Het certificaat werd op 18 februari officieel overhandigd. Teammanager diensten Jan Wuyts en medewerkster Yolanda Hofman -tevens mantelzorger- namen de erkenning trots in ontvangst.

Onderdeel van goed werkgeverschap
Savant Zorg, zelf aanbieder voor zorg, ondersteuning en behandeling, besteedt veel aandacht aan een goede balans tussen werk en privé. Als onderdeel hiervan wil Savant haar medewerkers ruimte bieden wanneer zij (tijdelijk) de zorg voor een dierbare op zich nemen. “Mantelzorgers zijn onmisbaar in de zorg. In onze dienstverlening werken wij logischerwijs veel met mantelzorgers samen. Door de veranderingen in de zorg krijgen mantelzorgers in toenemende mate een belangrijke rol in de zorg voor hun naasten. Dit kan zorgen voor een zware belasting, vooral als de mantelzorg gecombineerd wordt met een baan. Als zorgorganisatie willen we ook onze eigen medewerkers de mogelijkheid bieden om voor hun dierbaren te zorgen en dit goed te kunnen combineren met hun werk bij Savant. We zien dit als een belangrijk onderdeel van goed werkgeverschap”, aldus Jan Wuyts.

Gedegen aanpak
Savant heeft een aanpak ontwikkeld om mantelzorgende medewerkers te ondersteunen.  Zo zijn er diverse verlofregelingen die ingezet kunnen worden. Daarnaast kan de medewerker terugvallen op een vertrouwenspersoon en gebruik maken van steunpunten voor emotionele steun, hulpmiddelen en vergoeding vanuit ziektekostenverzekeraars. Ook de voorlichting over deze maatregelen is geïntensiveerd om medewerkers beter bekend te maken met de mogelijkheden. De stichting Werk&Mantelzorg noemt de aanpak en verwoording van Savant heel gedegen en een inspiratie voor andere organisaties.

“Ik voel me begrepen”
Yolanda Hofman werkt als medewerkster huishoudelijke dienst/restaurant bij woonzorgcentrum De Ameide van Savant. Sinds zo’n tien jaar is ze mantelzorger voor haar vader en doet ze eigenlijk alles voor hem: wassen, strijken, poetsen, koken en de boodschappen. Zij kan de beoordeling van stichting Werk&Mantelzorg beamen: “Ik krijg bij Savant alle ruimte om mijn werk te combineren met de zorg voor mijn vader. Als ik ’s ochtends bijvoorbeeld iets voor mijn vader moet doen, kan ik gerust een uurtje later beginnen. Dan werk ik ’s middags langer door. Of als ik met hem meega naar het ziekenhuis wissel ik een dienst met een collega. We zijn een heel sterk team. We stellen ons flexibel op en staan voor elkaar klaar als het nodig is.”

Jan Wuyts en Yolanda Hofman nemen namens Savant Zorg de erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’ trots in ontvangst in woonzorgcentrum De Ameide.

Jan Wuyts en Yolanda Hofman nemen namens Savant Zorg de erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’ trots in ontvangst in woonzorgcentrum De Ameide.

Jan Wuyts, leidinggevende van Yolanda, stimuleert collega’s om dit soort dingen onderling te regelen. Ook zorgt hij dat er open over kan worden gesproken, bijvoorbeeld tijdens teamoverleggen. Yolanda waardeert die openheid. “Daardoor voel je je begrepen. En het kan ook erg opluchten als een collega een luisterend oor biedt.”