Savant Hof van Bethanië wint CZ Verwenzorgprijs

‘Hoe mooi is het om elkaar te ontmoeten, elkaar te zien, naar elkaar te luisteren en elkaars cultuur te proeven op een bijzondere dag!’ 

Savant Hof van Bethanië is dit jaar een van de gelukkige winnaars van de CZ Verwenzorgprijs. CZ Fonds nodigt ieder jaar zorginstellingen uit om een idee in te sturen dat past binnen een bepaald thema. De veertig meest bijzondere ideeën voor verwenzorg worden beloond met een prijs van maximaal € 800,-. Het thema van dit jaar is ‘Heb lief, heb lef, doe goed en vertel erover’. Het thema bracht Vera Kersjes op het idee om een multiculturele dag te organiseren.

Vera Kersjes, begeleider welzijn, vertelt over haar winnende inzending: “Nederland is een multiculturele samenleving. Dit zien we ook in de zorgwereld en in Savant Hof van Bethanië. Zo is hier onlangs een aantal vrijwilligers uit Syrië en Iran komen werken. Door de omgang met de bewoners leren zij de Nederlandse taal en maken ze kennis met typisch Nederlandse gewoonten. Het organiseren van een multiculturele dag leek ons een geweldige manier om verschillende culturen met elkaar in contact te brengen en om persoonlijke verhalen voor het voetlicht te brengen.”  De multiculturele dag vond vrijdag 4 november plaats en werd georganiseerd in nauwe samenwerking met de LEV Groep. Er waren uiteenlopende activiteiten, waar veel mensen op afkwamen. Niet alleen bewoners van woonzorgcentrum Savant Hof van Bethanië en de aangrenzende aanleunwoningen, maar ook van vluchtelingen uit Mierlo en omgeving.

Indrukwekkende vlucht
De ochtend startte met het indrukwekkende vluchtverhaal van Kefela en zijn familie. Zij vertelden over hun leven in Eritrea en waarom ze alles wat hen lief was, moesten achterlaten. Het gezin probeert nu in Mierlo een nieuw leven op te bouwen – een leven zonder angst en geweld. “Dat is moeilijk”, vertelt Kefela: “Alles is hier anders. De taal, de gebruiken en zelfs het weer. Gelukkig krijgen we veel steun van mensen om ons heen, bijvoorbeeld van onze buren. Daar zijn we dankbaar voor. We gaan het wel redden. We hebben elkaar en kunnen eindelijk weer blij zijn.” De vele aanwezigen waren duidelijk onder de indruk van Kefela’s vluchtverhaal. Mevrouw van Oosten (82 jaar) zegt: “Wat een schrijnend verhaal! Ik vind het heel goed dat Savant deze dag organiseert. Tegenwoordig is er zo’n sfeer van wij-zij. Het is belangrijk dat je als gemeenschap moeite doet om deze vluchtelingen op te vangen. Vluchtelingen en Nederlanders moeten de hand naar elkaar uitsteken en belangstelling tonen voor elkaar. Anders lukt het niet.”

Muziek verbindt
In de middag vond een muzikaal optreden plaats van Mazen Arafat, Nart Saheb Wojoukh en Ahmad Ashram. Deze Syrische muzikanten leerden elkaar kennen in een Nederlands asielzoekerscentrum. Door samen muziek te maken vergeten ze even alle ellende die ze hebben meegemaakt. De muziek die ze ten gehore brachten, was heel divers. In sommige liederen klonk de heimwee naar Syrië door, in andere nummers werd het leven gevierd. Het werd weer eens bevestigd dat muziek verbindt. Menigeen ging de dansvloer op: jong en oud, bewoners en nieuwkomers.

 IMG_7058

Culinaire verrassingen
Gedurende de hele dag waren er verschillende culinaire verrassingen. Zo werd er ’s ochtends een oriëntaalse soep bereid en werd de dag afgesloten met een proeverij van kleine gerechtjes uit alle windstreken. Vera Kersjes kijkt terug op een geslaagde dag. “We hebben onze bewoners een heel mooie dag kunnen bezorgen, waarin verschillende culturen écht contact met elkaar hadden. Iedereen heeft er zichtbaar van genoten!”