Reuma

Reuma is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen van het bewegingsapparaat. Er zijn drie verschillende soorten reuma: ontstekingsreuma, artrose en wekedelenreuma.

Ontstekingsreuma
Bij deze vormen van reuma zijn langdurige ontstekingen aan de gewrichten het belangrijkste kenmerk. Reumatoïde artritis (afgekort tot RA) komt het meeste voor. Bij RA is het afweersysteem van het lichaam ontregeld waardoor er ontstekingen in de gewrichten ontstaan. Een andere vorm van ontstekingsreuma is de ziekte van Bechterew. Deze ziekte kenmerkt zich door ontstekingen in de gewrichten van de wervelkolom en het bekken. Dit kan leiden tot het vastgroeien van de wervels in de rug. Ook systeemziektes vallen onder ontstekingsreuma. Bij systeemziektes komen de ontstekingen op meerdere plaatsen van het lichaam voor zoals in de gewrichten, de nieren, huid, slijmvliezen, longen en hart. Sommige systeemziektes kunnen levensbedreigend zijn.

Artrose
Artrose is de meest voorkomende vorm van reuma in Nederland. Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben artrose. Artrose is dus niet zomaar slijtage of een ‘ouderdomskwaal’ zoals veel mensen denken. Bij artrose gaat het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit en op den duur kan het zelfs verdwijnen. Artrose komt veel voor in de gewrichten van de handen, knieën en heupen.

Wekedelenreuma
Bij deze vormen van reuma ontstaan klachten aan de weke delen van het bewegingsapparaat: de spieren, pezen en banden. Bij wekedelenreuma geven niet de gewrichten maar de omliggende weefsels als kapsels, slijmbeurzen en tussenwervelschijven klachten. Ze zijn niet ontstoken maar overbelast. Hoe dat komt is nog grotendeels onbekend.