Over de schijf van vijf
Verzorgende Houda:
“Ik ben me ervan bewust dat ik soms te behulpzaam wil zijn.”
De schijf van vijf helpt ons om de zorg toekomstbestendiger te maken. Bij het gebruik van de schijf van vijf hoort een goed gesprek. Tijdens dat gesprek kijk je samen naar wat de cliënt wel kan, in plaats van naar wat hij niet kan. Zo ga je op een andere manier naar de vraag van de client kijken. Houda El-Bouarfaoui werkt als verzorgende-IG op Savant de Ameide. Toen de uitnodiging voor de training schijf van vijf bij haar op de deurmat viel, was ze allesbehalve enthousiast: “Ik had het gevoel dat we mensen zorg gingen ontnemen, terwijl we er juist zijn om voor onze ouderen te zorgen.”
Met veel weerstand ging Houda de trainingen in. Al snel veranderde haar blik: “De trainer was echt geweldig. Hij zag mijn sterke kanten en kon de dingen die ik moeilijk vond omdraaien.”

“Door het rollenspel kwam ik erachter dat ik soms teveel overneem van mijn cliënten. Een mevrouw wilde niet naar de dagopvang, terwijl dat heel belangrijk voor haar is. Mijn eerste reactie was: dan ga je niet, want vrije keuze vind ik heel belangrijk. Door de gesprekstechniek leerde ik om iemand op een leuke manier af te leiden, zodat mevrouw toch naar de dagopvang ging.”
De training leerde me ook om beter het gesprek aan te gaan. “Zo stond in het zorgplan dat wij ’s avonds de steunkousen van een cliënt moesten uitspoelen. Voorheen zou ik dat zonder tegenvraag doen. Maar nu dacht ik: mevrouw zit in een rolstoel en stoft zelf haar beeldjes nog af, waarom kan ze haar steunkousen niet zelf uitspoelen? Ik ging het gesprek aan en mevrouw dacht er precies hetzelfde over. Leuk hoe makkelijk zoiets dan gaat.”


“Maar het was vooral mijn schuldgevoel dat ik moest omdraaien.” Houda legt uit dat het vanuit haar hart en vanuit haar cultuur heel belangrijk is om voor ouderen te zorgen: “Voor mij zijn ouderen heel bijzonder, daar doe je alles voor. Daarom vind ik het fijn om ze te helpen, dingen van ze over te nemen en ze te verwennen.”
“Nu zie ik beter wat cliënten zelf kunnen. Dat het juist bijdraagt aan hun waardigheid als ze zelf naar beneden wandelen of zelf de huisartsenpost bellen. Ik hoef me niet schuldig te voelen, want het is goed voor hùn. De schijf van vijf helpt mij om die keuzes te maken. En daardoor heb ik weer meer tijd voor andere cliënten.”