Ouderen in Helmond genieten van nieuwe toertocht

Mooi initiatief om vereenzaming ouderen tegen te gaan

Gistermiddag genoten ruim zeventig oudere wijkbewoners uit Mierlo-Hout, Brandevoort en Helmond-West plus cliënten van woonzorgcentrum Savant Alphonsus volop van een nieuwe, gratis toertocht door het peelgebied. De veelal minder valide deelnemers maakten met een touringcar en dertien auto’s een grote ronde van vijftig kilometer. Zo passeerden de senioren onder andere bekende bezienswaardigheden in de dorpen Aarle-Rixtel, Bakel, Milheeze, Zeilberg, Helenaveen, Liessel en Vlierden. Halverwege de route was een tussenstop ingelast bij ijssalon Hoeve Willem III in Helenaveen. Met deze nieuwe, gesponsorde activiteit willen initiatiefnemers belangenvereniging voor senioren KBO-St. Lucia uit Mierlo-Hout en Savant Zorg vereenzaming bij ouderen tegengaan.

Ruim zeventig oudere wijkbewoners uit Mierlo-Hout, Brandevoort en Helmond-West en bewoners van woonzorgcentrum Savant Alphonsus gingen op toertocht door het peelgebied.

“De toertocht is speciaal opgezet voor oudere wijkbewoners en cliënten van Savant Alphonsus die niet deelnemen aan reguliere activiteiten en daardoor kunnen vereenzamen”, verduidelijkt Antoinette Brueren, teammanager zorg Savant Alphonsus. “We hebben ouderen benaderd waarvoor dit een mooie gelegenheid is om er een keer uit te zijn, andere mensen te ontmoeten en hen te interesseren voor activiteiten van KBO-St. Lucia en Savant Zorg. KBO-leden, verzorgenden van Savant en een groot aantal vrijwilligers hebben de deelnemers tijdens de toertocht begeleid. Een mooie, geslaagde samenwerking.”

De tocht is zo prachtig!
Mevrouw Judith Allard (86) woont samen met haar man in de Mierlo-Houtse wijk Gheynspark. Ze zijn beiden lid van KBO-St. Lucia. “Ik rijd zelf nog auto. Maar omdat mijn man ernstig ziek is, kunnen we geen dagtochten meer maken”, vertelt ze. “Mijn man en ik zijn heel enthousiast over deze tocht omdat we het peelgebied zo beter leren kennen. Bovendien is het een mooie gelegenheid om er een keertje uit te zijn. We zien nu vooral het landelijke van het gebied en dat vinden we beiden heel mooi.” Mevrouw Wil van der Tooren (89) komt oorspronkelijk uit Den Haag en woont al ruim vijf jaar in Savant Alphonsus. Sinds haar man is overleden, voelt ze zich wel eens alleen omdat haar familie in het westen van Nederland woont. “Ik fiets niet meer en rijd geen auto. Het is dus fijn dat ik even weg kan. De tocht is zo prachtig! Ik ontmoet andere mensen, zie heel veel bomen en geniet van het mooie groen. Dat heb je in Den Haag niet. Gelukkig hoef ik me bij Savant Alphonsus nooit te vervelen. Ze organiseren veel activiteiten waar ik – als  ik wil – aan mee kan doen.”

Fotolijst
KBO-St. Lucia secretaris Gairthy Exalto roemt de sponsoren die deze toertocht mogelijk hebben gemaakt. “Een groot deel van de deelnemers zit namelijk in een rolstoel of is slecht ter been. Daarom hebben we dankzij de sponsoren onder andere een rolstoelvriendelijke bus kunnen huren. Als aandenken aan deze tocht heeft iedereen een mooie fotolijst met groepsfoto gekregen. De toertocht is een succes en zeker voor herhaling vatbaar. Mede dankzij de geweldige inzet van de vele vrijwilligers en de verzorgenden van Savant.”