Opleiding voor extra welzijn en welbevinden voor cliënten Savant Zorg werpt zijn vruchten af

“Wij zijn een cadeautje voor onze cliënten”

Savant Zorg biedt niet alleen goede zorg aan cliënten, maar heeft ook veel aandacht voor hun welzijn en welbevinden. Dankzij extra overheidsgeld kan Savant hier nog meer tijd aan besteden. Zo werken sinds begin februari twintig leerlingen als helpende welzijn en zorg op de afdelingen kleinschalig wonen in de locaties van Savant Zorg. Deze extra krachten bieden welzijnsactiviteiten aan cliënten met dementie. Ook nemen zij op piekmomenten lichte zorgtaken van de verzorgenden over. De leerlingen volgen hiervoor een negen maanden durende BBL-opleiding Helpende Welzijn en Zorg bij mbo-onderwijsinstelling ROC Ter AA in Helmond. Deze verkorte studie is in nauwe samenwerking met Savant Zorg opgezet.

“Net als de overheid vindt Savant Zorg dat er meer aandacht moet komen voor welzijn en welbevinden bij cliënten met dementie”, vertelt Joris Sträter, directeur woonzorg bij Savant. “We zijn dan ook heel erg blij dat naast gastvrouwen nu ook leerlingen helpende welzijn en zorg bij ons werken. Dit betekent meer professioneel toezicht en dagelijkse activiteiten voor cliënten, afgestemd op hun niveau en mogelijkheden. Bovendien ontlast deze nieuwe groep medewerkers onze verzorgenden die zich hierdoor nog beter kunnen richten op hun taak. Het team zorgt samen met elkaar dat alles soepel verloopt. Het is heel fijn om dit op deze manier in te vullen.”

Baangarantie na diplomering
Een aantal mensen is met de opleiding gestart nadat zij vorig jaar door de reorganisatie bij Savant Zorg boventallig zijn geworden. Omdat Savant hen graag perspectief biedt op een baan en hen voor de zorg wil behouden, kunnen zij dankzij het extra budget een opleiding volgen. Tegelijkertijd doen zij praktijkervaring op binnen de zorgorganisatie. Als ze in december slagen, ontvangen zij het landelijk erkende diploma Helpende Zorg en Welzijn niveau 2. En biedt Savant hen bovendien een baangarantie.

Positief geprikkeld
Rian Donkers (53) was tien jaar receptioniste bij woonzorgcentrum Savant Rivierenhof in Helmond. Door de reorganisatie verviel haar functie. Nu werkt zij als leerling helpende welzijn en zorg op de huiskamers van de afdeling kleinschalig wonen in woonzorgcentrum Savant de Eeuwsels. “Mijn collega’s en ik werken op de momenten wanneer de cliënten onze begeleiding het meeste nodig hebben. We helpen hen bijvoorbeeld bij de maaltijden, koken samen kleine gerechten, doen spelletjes, lezen gezamenlijk de krant, drinken koffie met bewoners en gaan buiten wandelen. Je merkt dat cliënten hierdoor positief worden geprikkeld. Door de extra aandacht voelen zij zich veiliger en zijn daardoor rustiger. Wij worden zowel door cliënten als verzorgenden zeer gewaardeerd. Dat is fijn om te merken.”

Dat vindt ook haar collega-leerling helpende welzijn en zorg Dini van de Weijer (56). Voor de reorganisatie werkte zij in het restaurant van woonzorgcentrum Savant Hof van Bethanië in Mierlo. Zij werkt sinds kort op de huiskamer van afdeling kleinschalig wonen in Savant de Lisse in Asten. “Ik vind het heel leuk om te doen, omdat je veel aandacht kunt geven aan cliënten en nauw contact hebt met collega-verzorgenden. Voor hen zijn wij een cadeautje. Door onze inzet hebben zij meer tijd voor de zorg. Zij weten immers dat cliënten in goede handen zijn. Onze bewoners voelen zich veilig en blijven actief. Dat is ook fijn voor de familie. Onze functie heeft dus écht meerwaarde.”

Door de reorganisatie verviel de functie van Rian Donkers als receptioniste. Ze werkt nu bij Savant als leerling helpende welzijn en zorg.

 

Ook Dini van de Weijer werkt als leerling helpende welzijn en zorg: “Onze functie heeft echt meerwaarde”