De Beweegtuin is er nu voor iedereen

De officiële opening van De Beweegtuin in Mierlo had niet op een beter moment kunnen plaatsvinden: op nationale burendag. Op de opening kwamen niet alleen veel bewoners van woonzorgcentrum Hof van Bethanië af, maar ook een groot aantal ‘buren’ van het Franciscanessenhof en andere inwoners van Mierlo. “Geweldig”, aldus Savant Zorg. “Want De Beweegtuin is voor iedereen!”

Het was op 27 september jl. een drukte van belang tijdens de officiële opening van De Beweegtuin, die op initiatief van Savant Zorg is aangelegd. In De Beweegtuin, die tussen woonzorgcentrum Hof van Bethanië en het Franciscanessenhof ligt, zijn vijf prachtige beweegtoestellen geplaatst, die jong en oud kunnen gebruiken.

Zelfredzaamheid
Joris Sträter, directeur bij Savant Zorg, was zichtbaar verheugd over het grote aantal mensen dat op de feestelijke opening was afgekomen. Hij benadrukt hoe belangrijk het is om regelmatig te blijven bewegen, zeker voor oudere mensen: “Door regelmatig te bewegen, blijven de spieren sterker en de gewrichten soepeler. Hierdoor zijn mensen langer in staat om de dagelijkse dingen zelf te doen en zijn ze minder afhankelijk van hulp. Die zelfredzaamheid stimuleren wij op alle denkbare manieren.”
De Beweegtuin is trouwens niet alleen een plek waar jong en oud zijn lijf en spieren kan trainen. Het is óók een sociale ontmoetingsplaats. Vrijwel alle toestellen zijn namelijk geschikt voor solo- én gezamenlijk gebruik.

Opgestroopte mouwen
Na de speeches van Joris Sträter en wethouder Steenbakkers was er natuurlijk ook volop gelegenheid om alle toestellen zelf eens uit te proberen. Buurtsportcoach Yuri Engels (LEVgroep) gaf alle aanwezigen een uitleg en een korte demonstratie. En daarna konden de mouwen worden opgestroopt. In een ontspannen sfeer gingen veel aanwezigen behoorlijk fanatiek aan de slag. Precies zoals De Beweegtuin bedoeld is! De sportieve en zonnige sfeer werd nog verder onderstreept door een optreden van turnvereniging Uno Animo en een voorstelling van Jazzdans Sjiwa.

Begeleid trainen
Alle inwoners van Mierlo – jong en oud – zijn dagelijks welkom. Bij alle toestellen staat een korte uitleg, waardoor iedereen prima zelfstandig aan de slag kan gaan. Voor mensen die liever in een groepje trainen, onderzoekt Savant op dit moment de mogelijkheden om op vaste tijdstippen begeleiding aan te bieden in De Beweegtuin.

Opening Beweegtuin

Bewoners, wethouder Steenbakkers en directeur Joris Sträter openen officieel
De Beweegtuin. Foto: Gerard Slegers