Afbeelding bij artikel
Jessie

Zij-instromers begonnen bij Savant

Gepubliceerd: 15-08-2022
Body tekst

Lefgozers noemen we ze, de zij-instromers die zijn begonnen aan een traject om vanuit andere sectoren de zorg in te gaan. We spreken met twee kandidaten die in april gestart zijn bij Savant: Jessie Aalders en Jessica Strauven.

 

De 49-jarige Lefgozer Jessie Aalders (foto hierboven) werkt in Savant van Lenthof in Nuenen. Ze heeft de koksopleiding gedaan en daarna verschillende banen buiten de zorg gehad, maar ze voelde al langer dat ze eigenlijk liever in de zorg wilde werken. “Mijn dochter en ik zagen het Lefgozer traject op internet en ik heb me toen snel aangemeld. De rest is geschiedenis. Na de eerste les- en werkdagen merkte ik wel dat ik met een vol hoofd naar huis kwam, het is ook gewoon heel veel informatie. Maar ik weet dat ik dit wil. Ik vind het ook fijn om in Savant van Lenthof te werken. Je bent daar als zorgverlener te gast bij mensen thuis.” In de klas van de Lefgozers zitten mensen uit alle sectoren en windrichtingen, sommigen ook met wat zorgervaring maar dat is geen vereiste. “Ik denk dat het traject voor iedereen spannend is. De klas is heel divers: van jong en net uit school tot mensen die al twintig jaar werkervaring hebben. Maar iedereen heeft er zin in en bewust hiervoor gekozen", vertelt Jessie enthousiast. 

Jessica Strauven (foto hieronder) heeft jarenlang als kapster gewerkt. “Ik vond het kappersvak steeds minder leuk. Het voelde oppervlakkig om iemand ‘slechts’ een nieuw kapsel te kunnen geven. Maar het bieden van een luisterend oor, vooral aan oudere dames en mensen met een beperking vond ik wel erg fijn. Die mensen zagen zo’n kappersbezoek als een uitje en ik wilde hen graag een mooie dag geven. Maar daarvoor was een kappersafspraak veel te kort.” Jessica twijfelde al langer of de zorg niet een betere sector voor haar zou zijn en vond in het Lefgozer traject een match. “Elke woensdag is er les en daarnaast werken we 21 uur per week. Ik merk dat ik het ook leuk vind om weer naar school te gaan. Het is heel anders dan toen het moest als tiener. Nu is het een bewuste keuze en dat geeft meer motivatie.”

Jessica
Lefgozer Jessica Strauven (27) werkt op Savant Sonnehove in Someren

Meer informatie over het Lefgozer traject 
Savant Zorg heeft zich aangesloten bij het Lefgozer traject: een regionaal samenwerkingsverband om voor zij-instromers de overstap naar de zorg makkelijker te maken. En dat is succesvol gebleken: al zeshonderd mensen maakten hiermee de overstap naar de zorg. Die mensen hebben we hard nodig gezien de personeelstekorten in onze sector. Deelnemers worden in achttien maanden opgeleid tot verzorgende IG. Daarmee is het een versnelde opleiding. Dat maakt het pittig, maar zeker mogelijk.

Voor meer informatie kijk op www.lefgozer.nu