Afbeelding bij artikel
Beppie en dhr Martens

Wij praten vandaag over de zorg van morgen

Gepubliceerd: 26-01-2023
Body tekst

Ons zorgsysteem staat onder druk. De personeelstekorten worden steeds groter, het aantal ouderen neemt toe. We weten dat er iets moet gebeuren, maar wat dan? Om het gesprek hierover op een laagdrempelige manier op gang te brengen, heeft elke woonzorglocatie van Savant het opvallende bankje ‘Praat vandaag over morgen’ gekregen. Wij mochten aanschuiven bij een gesprek bij woonzorgcentrum Savant de Ameide in Helmond.

Harry Martens (bewoner van Savant de Ameide) en Beppie van Luijtelaar (verbinder) zijn het al snel eens: het is een prachtige, zachte dag dus het bankje gaat mee naar buiten. Een mooie plek voor een mooi gesprek.

Wie Harry Martens ziet, zal niet snel denken dat hij 83 jaar is. “Zo voel ik me ook helemaal niet, ik ben nog lang niet uitgeblust. Regelmatig loop ik met mijn rollator op en neer naar Berkendonk, dat is al snel tien kilometer. Ik ga mezelf niet afvragen of ik dat nog wel zou kunnen. Ik dóe het gewoon. Veel mensen van mijn leeftijd zijn een beetje ingekakt, ze zitten de hele dag te zitten. Daar heb ik een hekel aan, dat doe ik niet. Daarom verzorg ik bijvoorbeeld ook de bloemen bij De Ameide. Deze zomer moest er elke dag wel veertig liter water bij, die ik met mijn gietertje haalde. Dat vind ik leuk om te doen. Ik doe ook een paar dagen per week mee met de dagactiviteiten. Niet zozeer voor mezelf, maar voor de andere mensen. Ik vind het leuk om de boel een beetje aan de gang te houden. Zo probeer ik iets toe te voegen. Dat lukt niet altijd, maar ik probeer het wel.”

Te veel bureaucratie
“Hoe denkt u dat de zorg er over pakweg vijftien jaar uit moet zien?”, vraagt Beppie aan meneer Martens. “Ik denk dat werken in de zorg een soort roeping is. Op dit moment wordt de zorg eigenlijk een beetje uitgehold door alle regeltjes en bureaucratie. De mensen die aan het bed staan, moeten alles verantwoorden. Daardoor krijgen ze steeds minder tijd voor de echte zorg. Volgens mij kan dat mensen afschrikken om de zorg in te gaan. Ik zou dus zeggen: maak het beroep van verpleegkundige en verzorgende weer aantrekkelijk, laat zorgprofessionals gewoon hun werk doen!”

Onafhankelijk
“En hoe kijkt u naar uw eigen toekomst?”, vraagt Beppie. “Ik wil het liefst zo lang mogelijk zelfstandig blijven en niet afhankelijk zijn van iemand anders. Dat is gewoon mijn instelling. Het liefst doe ik alles zelf. Ik heb drie dochters en hoef er niet aan te twijfelen dat ze voor me klaarstaan als dat nodig is, maar ik zou het beroerd vinden als ze echt voor mij zouden moeten gaan zorgen. Als er technologische hulpmiddelen zijn, wil ik die liever gebruiken.”