Afbeelding bij artikel
Ergocoaches

“ Wij helpen collega’s om fijn te werken met zo min mogelijk lichamelijke klachten”

Gepubliceerd: 27-07-2023
Body tekst

Het Flexobed, de TurnAid, Doff N’ Donner, de Raizer, een glijlaken, een glijzeil en een verrijdbare douchestoel; het zijn allemaal hulpmiddelen die ervoor zorgen dat we onze cliënten beter kunnen helpen. Wat we daarbij nog wel eens vergeten, is dat deze hulpmiddelen er ook voor zorgen dat wij zelf langer gezond en fit aan het werk kunnen blijven. Voor ergocoaches Karin van de Rijt en Rowana Gommans is het duidelijk: “De cliënt staat voorop, maar dat is een gedeelde eerste plaats met onze collega’s. Want fijn werken, zonder pijntjes of lichamelijke klachten, dat willen we toch allemaal?”

Karin en Rowana zijn naast hun werk als verzorgende IG ook ergocoach bij Savant Zorg. Karin vanuit haar wijk in Helmond Binnenstad Noord en Rowana op locatie Savant Alphonsus in Mierlo-Hout. Hun werk is inhoudelijk hetzelfde, met het verschil dat de hulpmiddelen op locatie makkelijker en sneller beschikbaar zijn.

Direct betrokken bij ontwikkelingen in de zorgtechnologie 
Rowana: “Nieuwe dingen ontdekken, daar krijg ik energie van. Als ergocoach sta ik vooraan bij ontwikkelingen in de zorgtechnologie, zoals de TurnAid. Ik denk mee of een hulpmiddel interessant is voor de cliënten en medewerkers van Savant Zorg. Zo dragen we bij aan het behoud van de koploperpositie die Nederland heeft als het gaat om zorgtechnologie.”

“Het is superleuk om collega’s te laten zien wat er allemaal mogelijk is, ze te helpen bij de juiste keuze van hulpmiddelen, deze aan te vragen en goed te gebruiken. Zo zijn wij de spil tussen het team en de ergotherapeut.”

Net even anders
“We denken in oplossingen. Als het ene hulpmiddel niet lukt, proberen we een ander, of misschien zelfs een combinatie.” Karin lacht: “Ja hoor, dat is geen probleem. Zo probeerden we pasgeleden de HandyLegs bij een mevrouw van 86. Dat is een hulpmiddel voor het zelfstandig kunnen aan- en uittrekken van steunkousen. Maar deze werkte helaas niet bij haar door een vergroeiing van de voet. De Easy-Slide was te lang en het blauwe kousje weer te kort. We hebben toen de Easy-Slide en het blauwe kousje aangepast en nu kan deze mevrouw weer helemaal zelf haar steunkousen aantrekken.”

"Het is mooi als we een oplossing bedenken waarmee de klachten van de cliënt verminderen en onze collega's langer fijn aan het werk kunnen blijven"

“Het gaat ook om bewustwording. Want als je iets al jaren op dezelfde manier doet, bedenk je meestal niet eens dat het anders kan.” “Of weet je niet dat er makkelijkere manieren zijn”, vult Rowana aan. “Daarom  vragen we onze collega’s altijd eerst waarom ze iets op een bepaalde manier doen.” 

Aan het bed meekijken
“Als ergocoach is het belangrijk dat je aan het bed kunt meekijken.” Karin: “We komen niet vertellen hoe het moet, maar gaan in gesprek. Want het mooiste is als we samen kunnen sparren over de beste oplossing voor de cliënt én onze collega’s. Bovendien krijgen we waardevolle feedback of nieuwe ideeën terug uit het team. En die kunnen wij dan weer gebruiken om ons werk beter te doen.”

"We komen niet vertellen hoe het moet, maar gaan in gesprek ."

Rowana: “Juist omdat we zoveel kennis hebben van de middelen en mogelijkheden, komen we tot oplossingen waar je niet meteen aan denkt. Zo konden wij een cliënt helpen door het gebruik van een glijlaken. Zij had veel pijn, vooral bij in en uit bed gaan. Zo’n laken wordt hier normaal niet voor gebruikt, maar nu geeft het haar het zetje dat ze nodig heeft, zodat ze zichzelf makkelijker en met veel minder pijn kan verplaatsen.”

Langer fijn aan het werk blijven
“Vaak zijn het die kleine dingen die het verschil maken. Maar kleine dingen kunnen voor de cliënt of familie toch
groot voelen.” Karin: “Daarom helpen we om de cliënt en de familie mee te nemen bij een aanpassing. Want soms is het geen keuze, dan moeten we iets aanpassen om goede zorg te verlenen én goed voor onszelf te zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een verrijdbare en in hoogte verstelbare douchestoel in plaats van een zitje of kruk. Dat scheelt zoveel voor onze ruggen.”

“Jong of ouder; het is ontzettend belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Daarom is het fijn dat er steeds meer ruimte komt voor ons werk. En collega’s weten ons gelukkig steeds beter te vinden.”