Afbeelding bij artikel
Vrijwilliger Alphonsus

Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde

Gepubliceerd: 07-12-2020
Body tekst

Vandaag op de nationale dag van de vrijwilliger staan we extra stil bij de onmisbare en waardevolle bijdrage van onze betrokken vrijwilligers. Ieder van hen draagt een steentje bij aan het mooier maken van de dagen van onze cliënten. Zo ook vrijwilliger Sam.

Net als veel andere zelfstandige teams binnen Savant heeft zorgteam B van somatiek Savant Alphonsus het druk. Vooral op piekmomenten. Maximale aandacht voor cliënten komt hierdoor soms in het gedrang. Daarom hebben de teamleden hier zelf een oplossing voor gezocht: sinds augustus 2020 worden zij ondersteund door vrijwilliger Sam Biscop. Sam (24 jaar) brengt cliënten van de somatische verpleegafdeling naar het restaurant. Ook helpt ze hen met de afwas in hun eigen appartement en maakt ondertussen een gezellig praatje. Dit verlicht de werkdruk van het zorgteam en bevordert de levensvreugde van cliënten.

Een goed gevoel
“Ik vind het fijn om met ouderen te werken”, vertelt Sam enthousiast. “Momenteel heb ik een Wajong-uitkering. Omdat ik graag wil werken, word ik hierin door ORO begeleid. Zo ben ik bij Savant Alphonsus terechtgekomen. Fijn, want het ligt niet ver van mijn woning. Op maandag- en donderdagochtend loop ik mijn vaste rondje bij acht cliënten op de somatische verpleegafdeling. Na het ontbijt doe ik de afwas bij hen op het appartement, houd een praatje, haal de krant en drink samen gezellig een kopje koffie. Ook breng ik cliënten naar de gym en naar het restaurant. Bewoners worden blij als ze me zien. Ik zie ze helemaal opbloeien en dat geeft me een goed gevoel.”

Geweldige ondersteuning
Verpleegkundige Martine Weekamp van het team Somatiek is in haar nopjes met Sam. “Op onze afdeling draaien we met maximale formatie. Desondanks blijft de werkdruk hoog. Daarom zijn we zelf creatief op zoek gegaan naar een oplossing: een vrijwilligster die ons kan ondersteunen en alle tijd heeft voor de cliënten. Via onze vrijwilligerscoördinator Anja van Bergen zijn we in contact gekomen met Sam. Sam ondersteunt ons geweldig. Zo hadden we op piekmomenten veel onplanbare zorg door alarmeringen van cliënten, waardoor we op die momenten geen tijd hadden voor extra aandacht voor onze cliënten. Nu vragen we Sam om naar deze cliënten toe te gaan en een gezellig praatje met ze te maken.”

De dag heeft weer kleur gekregen
Die extra aandacht valt in heel goede aarde bij cliënten. Zij zijn heel tevreden over Sam en zien elke keer uit naar haar komst, vertelt Martine. “Of zoals een cliënt het mooi verwoordde: ‘Mijn dagen waren soms heel donker. Nu Sam regelmatig binnenloopt, heeft mijn dag weer kleur gekregen.’ Overigens heeft Sam zelf aangeboden om ons ook op speciale dagen zoals Kerstmis te komen helpen. Zo is niet alleen de cliënt blij met de extra aandacht maar het team uiteraard ook. Geweldig toch?!”