Afbeelding bij artikel
TurnAid

Verzorgende IG en ergocoach Rowana Gommans: "Het elektrisch TurnAid wentel systeem is voor ons en de cliënt ideaal!"

Gepubliceerd: 21-09-2023
Body tekst

Bij zorgtechnologie denk je direct aan technologische hulpmiddelen voor cliënten die door computer, telefoon en app worden aangestuurd. Toch is het veel breder dan dat. Zorgtechnologie richt zich namelijk ook op het fysiek ontlasten van de medewerkers van Savant Zorg. Bijvoorbeeld met het elektrisch TurnAid wentel systeem waarvan Savant er al een aantal in gebruik heeft.

Beter voor de rug
“Kijk, hier druk ik met mijn voet op het pedaal en het wentellaken rolt zich automatisch op, waardoor de cliënt soepel op de rechterzijde rolt”, demonstreert verzorgende IG en ergocoach Rowana Gommans in Savant Alphonsus. “Met het elektrisch TurnAid wentelsysteem kunnen verzorgenden de cliënten in bed makkelijker op hun zij draaien zonder dat wij ons hoeven te strekken. Voor cliënten comfortabeler met minder pijn, voor ons als verzorgenden beter voor onze rug. Als je het voetpedaal gebruikt, heb je bovendien je handen vrij en kun je de cliënt ‘sturen’. Zo gebruiken we de TurnAid vooral voor cliënten die door hun aandoening zwaardere zorg nodig hebben.”

Fijner voor de cliënt
De TurnAid is een elektrisch kantelsysteem dat op elk hoog-laagbed kan worden gemonteerd. Het systeem bestaat uit twee bedhekken waaraan met klittenband een laken is vastgemaakt. Hieronder ligt weer een speciaal glijlaken. Het systeem kan zowel met de hand als met de voet worden bediend. Met dit automatisch rolsysteem hoeft de cliënt voor een wisselligging niet meer worden vastgepakt, opgetild of verschoven. 

"Met het elektrisch TurnAid wentelsysteem kan de verzorgende de cliënt makkelijker draaien"

Rood en groen
“Het elektrisch systeem heeft een rode en een groene kant welke overeenkomt met de kleuren op het voetpedaal en de handbediening”, laat Rowana zien. “Dit betekent dat we de cliënt zowel links als rechts kunnen draaien en verschuiven. Als het nodig is, kan ik de cliënt met een druk op de knop zelfs dichter naar mij toe laten komen. Ook bepaal ik in drie stappen de snelheid. Voor zowel cliënten als voor ons is het een ideaal systeem. Heel fijn! Omdat we voorheen veel aan de lakens trokken, kregen we namelijk last van onze vingers. Bovendien was het zwaar voor onze schouders, nek en rug. Nu hebben we hier gelukkig minder last van.”

TurnAid