Afbeelding bij artikel
In balans-dienst

Verpleegkundige Ellen Hagelaar: "De In balans-dienst geeft mij zoveel rust!"

Gepubliceerd: 04-07-2023
Body tekst

Afgelopen periode hebben twee wijkteams van Savant Zorg ervaring opgedaan met de ‘In balans-dienst’. Deze dienst kent aangepaste werktijden, zodat werk en privé zich beter laten combineren. Voor sommige collega’s is dit een uitkomst, bijvoorbeeld voor Ellen Hagelaar, trotse moeder van twee dochters en verpleegkundige in team Gemert-Bakel.

Sinds Ellen Hagelaar in 2019 moeder werd, kreeg ze steeds meer moeite om werk en privé goed te combineren. “Mijn vriend gaat om 5.00 uur werken, dus in de ochtenden sta ik er thuis alleen voor. Voorheen begon ik om 7.15 uur aan mijn route in de wijk, dus om 6.15 uur moest ik mijn kinderen uit bed halen. Tijd om rustig wakker te worden was er niet. Het was haasten en stressen om de deur uit te komen. Snel langs het kinderdagverblijf en dan naar mijn werk. Tegen de tijd dat ik bij mijn eerste cliënt was, had ik het gevoel dat ik 10-0 achterstond. Regelmatig vroeg ik mezelf af of ik wel bij Savant Zorg wilde blijven. Ik hield het niet vol, en mijn kinderen trouwens ook niet. Het werd er thuis niet gezelliger op…”

In balans-dienst
Verpleegkundige Ellen Hagelaar met haar twee dochters.


Inspiratiebijeenkomst
Tijdens een inspiratiebijeenkomst gaf Ellen aan dat de werktijden haar steeds meer aan het opbreken waren. Het signaal werd opgepakt door Patricia van Maaren, regisseur roosteren en plannen Zorg thuis. Samen met twee wijkteams, de afdeling HR en de directie werd een oplossing bedacht: de In balans-dienst. Ellen legt uit: “In mijn team start de In balans-dienst om 8.45 uur en loopt door tot uiterlijk 13.30 uur. We hanteren deze werktijden op maandag tot en met vrijdag voor één route. De werktijden van de andere routes zijn gewoon hetzelfde gebleven. Zelf draai ik de nieuwe route twee keer per week, op de andere dagen wordt een collega ingepland. Bijvoorbeeld iemand die ook jonge kinderen heeft, een avonddienst heeft gehad, of om wat voor reden dan ook graag ietsje later start. In deze route kunnen bijvoorbeeld wondzorg of stomazorg of verpleging worden ingepland.”

Passender zorg
“Ik ben mijn team echt enorm dankbaar dat ze de In balans-dienst heeft omarmd. Ik zeg het elke week wel een keer: dit geeft mij zoveel rust, dat wil je niet weten!”, zegt Ellen. Er zijn trouwens niet alleen privé voordelen. “Voorheen waren we wel eens om 11.00 uur bij een cliënt om de middagmedicatie te geven. Deze dienst is ook voor een deel van de cliënten een uitkomst. Ik denk dat we hiermee nog meer passende zorg kunnen bieden.”