Afbeelding bij artikel
Esther

Therapeutic touch helpt de zorg soepeler verlopen

Gepubliceerd: 21-08-2023
Body tekst

"Met therapeutic touch probeer ik bij cliënten de energie weer op de juiste manier te laten stromen. Het helpt ze om rustiger te worden, zodat ze bijvoorbeeld medicijnen makkelijker innemen. Ook helpt het ontspannen en kan het eventuele pijn verlichten."“Therapeutic touch maakt ons werk gemakkelijker”, zegt helpende Esther van Driel van woonzorgcentrum Savant de Eeuwsels in Helmond. Zij is een van de dertien Savant-collega’s die de opleiding heeft gevolgd en is overtuigd van het nut ervan.

Terwijl Esther vertelt, zit er een bewoner van kleinschalig wonen met dementie voor haar. Esther beweegt haar handen rustig van het hoofd van de bewoner naar beneden. Soms raakt ze de bewoner aan, soms maakt ze op korte afstand strijkende bewegingen van boven naar beneden. Even later legt ze haar handen op de schouders van de bewoner en laat ze daar even rusten. "Ik tast als het ware haar energie af en laat die met mijn bewegingen weer beter stromen.”

Esther is een van de dertien Savant-medewerkers die de opleiding Therapeutic touch heeft gevolgd. “Vooral bij het kleinschalig wonen, waar mensen met vergevorderde dementie wonen die soms problematisch gedrag vertonen, maakt therapeutic touch ons werk gemakkelijker”, vertelt ze.

Ze gaat ondertussen door met de behandeling die in totaal een minuut of zeven duurt. Ze houdt het hoofd van de bewoner vast en masseert het zacht. De laatste bewegingen gaan richting de voeten van de bewoner om de energie goed te laten stromen.

“Het geeft me voldoening wanneer ik mensen voel ontspannen. Soms krijg ik een glimlach, of verloopt de zorg die we daarna verlenen veel rustiger. Het brengt ook rust in de huiskamer waar onze cliënten samenkomen. Therapeutic touch is echt een verwenmomentje voor onze bewoners en het zorgt ervoor dat de reguliere zorg soepeler verloopt.”

Therapeutic touch is een vorm van aanvullende zorg die naast reguliere zorg gegeven kan worden. De gedachte erachter is dat de mens niet alleen uit lichaam, geest en ziel bestaat, maar ook uit energie. Bij ziekte en klachten is die energie uit balans. Door handbewegingen kan het energieveld van de cliënt weer in evenwicht worden gebracht.