Afbeelding bij artikel
Week van respect

Terugblik week van respect

Gepubliceerd: 13-12-2022
Body tekst

Alle locaties van Savant moeten een plek zijn waar je jezelf mag zijn. Of je er nou woont of werkt. Om dat voor elkaar te krijgen, is het nodig dat we openstaan voor elkaar en elkaar respecteren zoals we zijn. Om dit belangrijke onderwerp de aandacht te geven die het verdient, deed Savant begin november mee aan de Week van respect. Ferenc Koolen, lid van de werkgroep Respect, vertelt waarom respect zo’n belangrijk onderwerp is. Ook blikt hij terug op een geslaagde themaweek.

Ferenc Koolen, verbinder op Savant de Eeuwsels, is al een paar jaar bezig met het thema respect. Hij herinnert zich nog goed hoe dat begon: “Er woonde hier destijds een oudere meneer, die het goed naar zijn zin had en altijd wel in was voor een gezellig praatje. Tot het moment waarop hij stilletjes werd en zich terugtrok. Het bleek dat een aantal medebewoners steeds vaker flauwe toespelingen maakten over zijn Duitse achtergrond. Wat als een onschuldig grapje begon, voelde voor hem als pesten. Over het thema pesten heeft een theatergezelschap toen een voorstelling gemaakt, hier in de hal. Die voorstelling was ontzettend leuk, maar ook confronterend. Het riep echt wel wat op. Al snel was het algemene gevoel: hier moeten we méér mee doen.”

Travestiet
“Door corona konden we minder doen dan we wilden, maar dit jaar hebben we het ingehaald! Tijdens de Week van respect in november hebben we bewoners en medewerkers een heel mooi programma aangeboden rondom het thema ‘Je bent goed zoals je bent’”, vertelt een enthousiaste Ferenc. “Om over dit thema het gesprek op gang te brengen, moesten we natuurlijk wel met iets aansprekends komen. Elke locatie heeft dat op haar eigen manier gedaan. De werkgroep Respect organiseerde onder meer een Tour d’amour, inclusief een act van een travestiet, en een optreden van een gay mannenkoor. Dat zie je toch niet elke dag.”

Tourdamour
Mannenakkoord

Enkele reacties van onze bewoners:

“Wat een vrolijke mannengroep, krijg er goeie zin van!”

“Wat kan ..is het een hij of een zij?.. mooi zingen!”

“Wat een bijzonder verhaal vertelt Eveline over haar ervaringen! De zaal is stil..”​​​​​​​

Tenstoonstelling
Dankzij de samenwerking met de gemeente was dit najaar ook de fototentoonstelling Iedereen mag er zijn te zien op de drie Savant locaties in Helmond. Deze rondreizende tentoonstelling is een initiatief van Stichting Roze 50+ en bestaat uit een serie portretten van LGBTQ+’ers uit Brabant. Ferenc: “Het waren stuk voor stuk prachtige foto’s, voorzien van een verhaal van de stadsdichter van Den Bosch. Op alle locaties hebben we gemerkt dat de tentoonstelling heel uiteenlopende reacties opriep. Positief en negatief. Voldoende aanknopingspunten dus voor waardevolle gesprekken!”