Afbeelding bij artikel
Het team Palliatieve nachtzorg van Savant

Team Palliatieve nachtzorg: “Ons streven is comfort bieden voor cliënt en naasten”

Gepubliceerd: 05-02-2019
Body tekst

Het is avond, Tineke is onderweg naar een cliënt, nadat ze eerder vandaag een telefoontje ontving of ze vanavond beschikbaar was om steun te bieden. Familieleden waken al enkele nachten bij hun geliefde die niet meer lang te leven heeft. De hulp van Savant is ingeschakeld om zowel de cliënt als de familieleden te ondersteunen tijdens de nachten. Het is even afwachten waar Tineke uit komt; wat de precieze situatie is en wat de cliënt en familieleden graag willen. Maar één ding is zeker; de ondersteuning van het team Palliatieve nachtzorg is altijd heel gewenst!

 

Savant heeft een eigen team Palliatieve nachtzorg. Een team dat betekenisvol werk verricht. Omdat het werk zelfstandig en buiten de ‘reguliere’ werktijden plaatsvindt, is het ook een team dat niet zo zichtbaar is. Tineke van der Zanden en Els Verhoeven, verzorgenden binnen het team, vertellen daarom graag wat meer over hun werk.

“Onze werkdagen beginnen om 23.00 uur ’s avonds. Tot 7.00 uur blijven wij bij de cliënt om te waken, maar vooral om ook te luisteren naar de wensen van de cliënt. Door onze inzet kunnen we steun bieden aan cliënten en ontzorgen we familieleden. Zij kunnen dan bijvoorbeeld even gaan slapen. Uiteraard nemen we ook de verzorgende taken in de nacht voor onze rekening. Voor meer complexe zorg schakelen we met het team Gespecialiseerde Verpleging van Savant.

 

Wens van de cliënt voorop
Ons werk vraagt veel flexibiliteit. Je weet immers nooit wanneer en waar je moet werken. Eén collega heeft bereikbare dienst. Zij ontvangt de aanvraag en kijkt direct of iemand uit het team snel inzetbaar is. Ook het werk zelf vraagt veel flexibiliteit. Zo komen we bij veel verschillende mensen met ieder hun eigen wensen. Sommige personen vinden het fijn dat je gewoon aanwezig bent. Anderen vinden het fijn om met ons te praten. We willen vooral comfort bieden voor de cliënt: rust, een fijne omgeving en geen pijn. We kijken wat een cliënt fijn vindt en nemen hierin initiatief. We verzorgden eens een meneer die erg van vogels hield. We hebben toen gezorgd voor muziek van vogelgeluiden. Je ziet meestal aan de lichaamstaal wat iemand nodig heeft.

 

Hecht team
Ons team bestaat momenteel uit 8 personen. Allemaal met een opleiding tot verzorgende IG of verzorgende niveau 3. We zijn een hecht team met collega’s die de neus dezelfde kant op hebben. Door dit werk in de laatste levensfase bouw je vaak een hele mooie band op met de cliënt en familie. Dat maakt het heel bijzonder. We zijn trots op ons werk en dragen dit graag uit!”