Afbeelding bij artikel
Bankje Sonnehove

Savant Zorg levert bijdrage aan nieuw woonzorg-initiatief in Lierop

Gepubliceerd: 30-07-2020
Body tekst

Lierop krijgt er twaalf huurwoningen voor mensen met gevorderde dementie bij. De appartementen komen naar verwachting tussen Henricushof en basisschool ‘t Rendal in te liggen. Het doel is om mensen met (gevorderde) dementie zo lang mogelijk in Lierop te laten wonen. Vier jaar werken dorpscoöperatie Lierop Leeft en de gemeente Someren al aan dit project. Sinds ruim 3 jaar zit ook Savant Zorg aan tafel.

Wocom zorgt voor realisatie van de huurwoningen en Savant Zorg levert de benodigde professionele zorg. Lierop Leeft houdt zelf een belangrijke rol in het geheel. Vrijwilligers van die coöperatie gaan onder meer de maaltijdvoorziening en activiteitenbegeleiding voor hun rekening nemen. Het beoogt een heel nieuwe samenwerking tussen vrijwilligers, mantelzorgers en professionals te worden, als mogelijk antwoord op de snelle vergrijzing en het groeiende tekort aan gekwalificeerd personeel.

De financiering bleek een lastige hobbel. Er is gekeken naar garanties voor een eventueel tekort in de financiering van de zorg, maar helaas zonder resultaat. Savant Zorg heeft recent toch de knoop doorgehakt. Omdat ze het project erg belangrijk vindt, neemt ze een eventueel jaarlijks tekort op de zorg voor haar rekening.

Lierop Leeft zal samen met Savant Zorg, woCom en gemeente Someren over enkele weken naar buiten komen met een ontwerp van het gebouw. Met daarin de 12 huurappartementen, een buurtkamer en enkele andere noodzakelijke algemene voorzieningen om de zorg op een verantwoorde wijze te kunnen bieden. Zo kunnen toekomstige bewoners, mantelzorgers maar ook geïnteresseerde zorgmedewerkers en vrijwilligers zien hoe de toekomst er in fysieke zin uit komt te zien.