Afbeelding bij artikel
Savant ook opleider van technische functies

Savant ook opleider van technische functies

Gepubliceerd: 31-01-2023
Body tekst

Je leest het bijna dagelijks in het nieuws: overal in Nederland is er personeelsschaarste en vacatures kunnen niet worden ingevuld. Dat geldt niet alleen voor de zorg, maar ook voor technische functies. Daarom doet Savant Zorg een vlucht naar voren en leidt zelf mensen op voor haar technische dienst. Zij werkt hierbij samen met het Summa College in Veldhoven.

René van Pol (33) en Sten Rodriguez Gil (18) volgen de driejarige BBL-opleiding voor technisch medewerker bij het Summa College Bouw. René zit al in het derde en laatste leerjaar, Sten is in september 2022 gestart. Beiden gaan één dag naar school en werken vier dagen bij de technische dienst (TD) van Savant Zorg. Sten bij Savant Alphonsus, René bij Savant de Ameide. Omdat ze in dienst zijn bij Savant krijgen beiden een leerlingensalaris terwijl ze leren. Een ideale combinatie, vinden de technische medewerkers in de dop.

Elektrische gitaar 
“Ik was al bekend met Savant Zorg omdat mijn oma in de Ameideflat in Helmond woont. Op mijn vijftiende ben ik daar als vakantiekracht bij de technische dienst begonnen. Zo kon ik geld sparen voor een nieuwe elektrische gitaar,” glimlacht Sten tevreden. “Mijn plan om naar de Rockacademie in Eindhoven te gaan, heb ik laten varen voor de BBL-opleiding tot technisch medewerker. Een beter carrièrepad dan een onzeker bestaan in de muziek. Muziek maken doe ik er nu gewoon bij! Het is superfijn om bij Savant te werken. Ik heb fijne collega’s en mag onder begeleiding alles doen, zoals metselen, stukadoren, timmeren en elektro. Daar komt bij dat ik meteen geld verdien. Deze afwisseling heb ik nodig en maakt het werk écht leuk.”

Technische dienst
Vlnr Sten Rodriguez, René van Pol, Els Soons en Mark Raus

Bijbaantje 
Ook René van Pol had al banden met Savant Zorg voordat hij als leerling technisch medewerker startte. “Mijn moeder heeft jarenlang als verzorgende bij Savant gewerkt. Toen ik vijftien jaar werd, heb ik via haar een bijbaantje gekregen in het restaurant van Savant de Lisse in Asten. Na verschillende banen buiten de organisatie, ben ik op mijn dertigste weer bij Savant terug gekomen. Nu als leerling technisch medewerker bij Savant de Ameide en dat bevalt me uitstekend! Je moet op een heel breed gebied kennis en kunde in huis hebben, zodat je weet wat je moet doen bij storingen en reparatieverzoeken. Bijvoorbeeld als sanitair kapot is, elektronische apparatuur weigert, tegels stuk zijn of bij legionellapreventie. Die afwisseling maakt het werk ook voor mij leuk en boeiend.”

Kapotte lamp 
Het TD-team bestaat uit acht medewerkers, op elke Savant-locatie één. Zij zorgen dat alles fijn werkt, soepel loopt en lekker draait. En als iemand er niet uitkomt, bellen collega’s elkaar voor tips en trucs. “Ons werk is heel breed en divers, van een kapotte lamp tot een verstopt toilet”, vertelt Mark Raus, technisch medewerker in Savant Alphonsus. “Zo vallen het alarm repareren, kamers opknappen en externe reparatiebedrijven begeleiden onder ons takenpakket. Als er iets kapot gaat, maken we het zoveel mogelijk zelf. De opdrachten van medewerkers komen veelal digitaal binnen op Savantplein. Met deze werkbonnen gaan we vervolgens aan de slag. Nu begeleid ik Sten en leer hem de kneepjes van het vak.”

Vormen en kneden
Doordat René en Sten tijdens hun opleiding vier dagen per week bij Savant werken, kan de organisatie hen in de praktijk vormen en kneden, zegt praktijkopleider Els Soons enthousiast. “Omdat we zelf technisch medewerkers opleiden, kunnen we hen direct boeien en binden door het overdragen van bestaande kennis binnen onze organisatie. Zo trekken Sten en René samen op met onze vaste TD-medewerkers en leren al doende ook strak plannen en organiseren. Belangrijk is dat onze technisch medewerkers een klik hebben met onze cliënten en het zorgpersoneel. Sociaal zijn, goed communiceren, geduld en inlevingsvermogen zijn dus net zo belangrijk als het dagelijkse werk. Opleiden in de zorg en de techniek is trouwens pas het begin bij Savant. Dit smaakt naar meer! Daarom willen we ons opleidingsaanbod gaandeweg verbreden.”

Vast contract
De toekomst ziet er zonnig uit voor Sten en René. De laatste heeft al een vast contract voor onbepaalde tijd in het vooruitzicht. “Dan moet ik dit jaar nog wel even slagen”, glimlacht hij, “en dan kijken we op welke Savant-locatie ik aan de slag ga. Want elke locatie kent haar eigen specifieke werkzaamheden. Het bevalt me in ieder geval uitstekend, mede omdat ik zelfstandig mijn dag kan indelen.” Ook Sten verheugt zich op wat komen gaat. “Het fijnste vind ik woningmutaties waarbij we een compleet appartement opknappen. Dan mag ik alle gebreken eruit halen, zoals hang- en sluitwerk controleren, keuken en sanitair repareren en verwarmingsleidingen nakijken op lekkages. Nu werk ik nog 24 uur bij Savant Zorg, maar ik hoop dat dit straks meer wordt. Elke dag weer ga ik met veel plezier aan de slag. Gewoon, omdat ik het werk fijn vind!”