Afbeelding bij artikel
Open deuren

Savant De Eeuwsels is gestart met testfase open deuren voor bewoners met dementie

Gepubliceerd: 14-06-2021
Body tekst

Savant vindt het onwenselijk dat mensen met dementie, die hun hele leven lang van hun vrijheid hebben genoten, achter een gesloten deur moeten wonen. Met een projectgroep zijn daarom al flinke stappen gezet om open deuren binnen Savant de Eeuwsels te realiseren. Inmiddels is gestart met de testfase.

Het idee is de deuren van de verpleegafdelingen elektronisch te openen. Ze gaan pas open als de cliënt deze mag en kan openen. Voor alle cliënten stellen we persoonlijke, elektronische leefcirkels in. Met de huidige sensortechnologie is dit mogelijk. De cliënt draagt een polsbandje waarin geprogrammeerd is wat zijn of haar bewegingsruimte is. Oftewel naar welke leefcirkels hij of zij mag. Daardoor kunnen cliënten zich vrij in het gebouw bewegen tot aan de algemene voordeur in de hal van Savant de Eeuwsels. Met het behandelend team en de familie wordt bepaald wat de bewegingsruimte van iedere cliënt is en worden risico’s besproken.

Voordelen
Meer bewegingsruimte geeft voordelen. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met dementie er rustiger van worden. Een andere hele mooie bijkomstigheid van open deuren is dat cliënten minder vaak vallen. Door meer te bewegen worden ze namelijk fitter en vergroten we de mobiliteit.

Testfase is gestart
Door corona en een tegenslag bij het installeren van de techniek lag het project enige tijd stil, maar onlangs heeft de technische oplevering plaatsgevonden en zijn we begonnen met het testen in het kader van de pilot open deuren. De werkgroep (bestaande uit zorgmedewerkers, medewerkers van ondersteunende diensten, familieleden en een afvaardiging van de cliëntenraad) gaat komende maand de techniek testen aan de hand van diverse casuïstiek.