Afbeelding bij artikel
Auto Savant Zorg

Samenwerking tussen zorgorganisaties rondom spoedzorg

Gepubliceerd: 07-11-2023
Body tekst

Huisartsenposten Oost-Brabant, de Zorgboog en Savant Zorg slaan de handen ineen om de spoedzorg tijdens de avonden, nachten, weekenden en de feestdagen toegankelijk te houden en efficiënter te maken. Huisartsen en verpleegkundigen van De Zorgboog en Savant Zorg gaan daar samen voor zorgen.

In regio Helmond-De Peel worden bepaalde niet-acute visites van de huisartsenspoedpost al langere tijd gereden door verpleegkundigen. “Op 6 november is ee pilot gestart en gaan we die samenwerking versterken door deze verpleegkundigen nog vaker in te zetten”, vertelt Bas ten Dam, bestuurder bij Huisartsenposten Oost-Brabant. “Het is namelijk niet altijd huisartsenzorg die een patiënt nodig heeft, er hoeft niet per se een huisarts naar de patiënt toe. Daar waar het risico niet acuut is, gaat de verpleegkundige naar de patiënt toe.”

De Zorgboog en Savant Zorg
De Zorgboog en Savant Zorg zijn twee grote VVT-organisaties in de regio Helmond en De Peel. De verpleegkundigen van de verpleegtechnische teams leveren in deze regio specialistische zorg aan huis. Monique Hertogs, bestuurder Savant Zorg: “Verpleegkundigen hebben brede kennis en ervaring met onder andere kwetsbare ouderen. Daardoor zijn ze goed in staat een inschatting te maken van de patiënt, bij de patiënt thuis. Behalve dat dit de druk op huisartsen kan verminderen hebben patiënten sneller toegang tot de zorg die ze nodig hebben. Deze ontwikkeling sluit mooi aan bij de juiste zorg op de juiste plek door de juiste zorgprofessional. Een hele mooie samenwerking!”

Deze samenwerking is een onderdeel van het Spoedzorgnetwerk Helmond – De Peel waarin de volgende zorgorganisaties een rol spelen: Elkerliek ziekenhuis, GGD Brabant Zuidoost, Huisartsenposten Oost-Brabant, GGZ Oost Brabant, de Zorgboog, Savant Zorg, CZ, Stuurgroep spoed Huisartsen Helmond Peelland.