Afbeelding bij artikel
in balans dienst

Pilot met de ‘in balans-dienst’ succesvol afgerond

Gepubliceerd: 09-02-2023
Body tekst

De uitdagingen in de zorg zijn groot: door de vergrijzing stijgt de vraag naar zorg, ouderen blijven vaker langer thuis wonen en de zorgvraag wordt steeds complexer. En het personeel dat deze zorg kan leveren wordt steeds schaarser. Dit vraagt om een andere manier van werken om toekomstbestendig te blijven.

De in balans-dienst

De in balans-dienst is een dienst van bijvoorbeeld 9.00-14.00 uur of 8.00-13.00 uur, waardoor die collega in de gelegenheid is van te voren haar (klein)kind(eren) naar de opvang/school te brengen en nadien weer op te halen. Ook zou deze dienst prettiger kunnen zijn voor collega’s die voorafgaand een avonddienst hebben gewerkt. We denken hierbij in mogelijkheden voor de toekomstbestendigheid van de zorg. Zo zou je als team samen eens kunnen kijken welke zorg er geleverd kan worden tussen 9.00-14.00 uur.


 

Pilot in team Gemert-Bakel en team Geldrop

De afgelopen periode is een pilot geweest met de in balans-dienst in twee wijkteams en succesvol afgerond! Ellen Biemans-Kuijpers en Esther van den Eventuin vertellen je graag meer over hun ervaringen met deze nieuwe dienst.


Ellen Biemans-Kuijpers (Verzorgende IG, team Gemert-Bakel) vindt het ideaal: “Binnen ons team zijn er twee collega’s die kinderen hebben die binnenkort naar school gaan. Wij zijn dus alvast begonnen met deze dienst, zodat we er al een beetje aan kunnen wennen. In het begin moesten we een beetje wennen, maar wij zijn er blij mee. Het geeft rust en mogelijkheden. Deze dienst draagt echt bij aan het behoud van onze huidige collega’s en het werven van nieuwe medewerkers.”

Binnen team Gemert-Bakel is er momenteel 1 ‘in balans-dienst’ 5 dagen per week, die start om 8.45 uur en duurt tot ongeveer 13.00 uur. Iedereen heeft hem een keer gewerkt om te ervaren hoe dit is. De tijden zijn allemaal in overleg en hangt af van wat er in het team nodig is. “Ook als je een slechte slaper bent, is deze dienst een uitkomst. Ook zijn we als team nu wat flexibeler wanneer we ’s ochtends een ziekmelding ontvangen of wanneer we een tijdelijke zorgvraag in de middag krijgen.” 

 

Binnen team Geldrop is er momenteel 1 ‘in balans-dienst’ 7 dagen per week, die start om 8 uur en afhankelijk van het aantal cliënten een eindtijd heeft tussen 12.30 en 13.30. Esther van den Eventuin (Verzorgende IG, team Geldrop) is enthousiast:

“Ik vind het een mooi initiatief. Het is vaak het onbekende, de verandering wat angstig maakt. Het is ook voor ons beter hè. Die collega die nu om 8 uur kan beginnen is superblij en daar hebben wij als team dan ook profijt van. We doen het samen.”
Binnen het team lag nog geen directe behoefte aan deze dienst, vertelt Esther: “Zo zijn we wel al voorbereid op een toekomstige collega die deze vraag wel heeft. Dat is toch een fijn welkom voor een nieuwe medewerker?” Dat de dienst veel voordelen heeft, is voor Esther overduidelijk: “Een route vanaf 8 uur zou ideaal kunnen zijn voor een collega die zijn/haar kinderen naar de dagopvang moet brengen, een collega die veel plusuren heeft of die de avond ervoor een late dienst heeft gewerkt.”

Ook merkt Esther dat, nu de dienst er eenmaal is, steeds meer collega’s de vraag stellen ‘Mag ik hem ook een keer werken?’

 

Hoe nu verder?
Deze pilot is nu binnen twee wijkteams succesvol doorlopen. We gaan het nu verder uitrollen binnen de organisatie, door allereerst bij de overige wijkteams te inventariseren welke teams hier nog meer profijt van zouden kunnen hebben.