Eén op de zeven mannen krijgt ermee te maken, en zelfs één op de drie vrouwen: dementie. Met een dubbele vergrijzing die nu gaande is, is het extra belangrijk dat je omgeving dementievriendelijk is. Daarom is er het Netwerk dementie in regio Helmond de Peel.
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen met dementie zolang mogelijk zelfstandig een betekenisvol leven kunnen leiden? Het Netwerk dementie Helmond de Peel is precies daarop gericht. Een brede samenwerkingsketen van gemeenten, zorg- en maatschappelijke organisaties, omdat dementie gevolgen heeft voor veel aspecten in het dagelijks leven.
Ieke Bron, coördinator van het Netwerk dementie, weet hoe belangrijk het is dat mensen met dementie goed gehoord worden. “Als de omgeving dementievriendelijk is, kunnen mensen met dementie langer thuis blijven wonen. In de eerste fase heeft iemand met dementie niet meteen medische zorg nodig, maar wel begrip en hulp om bijvoorbeeld de eigen hobby of sport nog te kunnen uitoefenen. Daar spelen de eigen omgeving, de huisarts en de maatschappelijke organisaties een belangrijke rol. Later als de dementie verder gevorderd is, kan een casemanager in beeld komen voor extra ondersteuning en begeleiding. Daarom is het zo waardevol dat het netwerk heel diverse partners heeft, zodat er voor elke fase de juiste expertise is.”
Dementievriendelijk
Maar wat is een dementievriendelijke omgeving nu precies? Daniela Niderost, beleidsadviseur sociaal domein bij de gemeente Helmond heeft dit onderwerp in haar portefeuille. “Als je dementievriendelijk bent, ben je meer bewust van groepen die niet aan de norm voldoen en ben je ook tolerant naar hen. Je gaat dan met geduld met die groepen om. Het dementievriendelijk maken van een gemeente of gemeenschap gaat het gemakkelijkst in dorpen”, zo merkt de beleidsadviseur. “Daar kent de bakker of winkelmedewerker zijn klanten nog en kan makkelijker een oogje in het zeil houden.”
Ze noemt een tekenend voorbeeld. “Een dame die alleen woont en elke dag vijf broden komt halen. De bakker viel dat op en sprak er eens over met de dochter. Hij laat haar in haar waarde en verkoopt gewoon die vijf broden, de dochter brengt ze later terug. Bewustwording en het taboe doorbreken zijn heel belangrijk hierbij.”
Bewustzijnsprojecten
Er gebeurt heel veel rond bevordering van bewustzijn over dementie in de regio. Het netwerk heeft daarvoor al mooie projecten kunnen realiseren. Daniela: “Dat zijn vaak creatieve projecten, denk aan muziek, dans, theater, fotografie. Zo is er bijvoorbeeld een foto-expositie geweest in samenwerking met de lokale fotoclub. Dat was ook goed voor de binding in de gemeenschap.”
Speciale aandacht voor migranten
“We merken dat mensen van niet-westerse afkomst lastiger bereikt worden bij dementie, er minder kennis is over de ziekte en dat er ook een groter taboe heerst”, zegt Daniela. “De mensen worden dan bijvoorbeeld binnen gehouden als ze afwijkend gedrag gaan vertonen.”
“Bij de gemeente Helmond hebben we gekeken hoe we deze mensen beter kunnen bereiken. Dat bleek het beste te gaan via sleutelfiguren: mensen uit de eigen gemeenschap die hun respect genieten. We hebben die mensen geworven en verder opgeleid om de taboes te doorbreken, maar ook bruggen te bouwen naar de professionals met een Nederlandse achtergrond.”
Ander beeld
“Tien jaar geleden was de aandacht voor dementie vooral zorggericht”, weet Ieke. “Dat het Netwerk dementie nu zo divers is qua partners geeft aan dat we samen anders zijn gaan kijken naar dementie. Het blijft een hersenziekte, maar je bent als mens zoveel meer dan je dementie.”
‘De bij het Netwerk dementie aangesloten organisaties zijn: gemeente Helmond, gemeente Laarbeek, gemeente Someren, gemeente Asten, gemeente Deurne, gemeente Gemert-Bakel, De Zorgboog, Savant Zorg, Samen Verder, Tot uw dienst Elkerliek Ziekenhuis, GGZ Zuidoost Brabant, Elan Huisartsen, PoZoB huisartsen, LEV Groep en Alzheimer Nederland Afdeling Zuidoost Brabant.’