Afbeelding bij artikel
Nationale Complimentendag

Nationale Complimentendag

Gepubliceerd: 01-03-2024
Body tekst

Vandaag is het Nationale Complimentendag, dat laten we natuurlijk niet zomaar voorbij gaan! Want het geven en ontvangen van complimenten vind ik heel waardevol voor ons allemaal of het nu gaat over onze cliënten, mantelzorgers maar ook aan elkaar als collega’s.

Zoals Nelson Mandela ooit zei: "Als je iets goeds ziet, geef dan een compliment. Als je iets fout ziet, bied dan je hulp aan." Deze uitspraak raakt de kern van ons werk. Het erkennen van positieve dingen en hulp bieden waar nodig, zijn belangrijke bouwstenen om aandacht aan elkaar te geven en samen een zorgzame omgeving te ontwikkelen. Complimenten geven is eigenlijk net zoiets als iemand in het zonnetje zetten. Een warm gevoel van waardering, een positieve aanmoediging.

Even belangrijk is het vermogen om complimenten te ontvangen. Soms zijn we geneigd bescheiden te reageren of de lof af te zwakken. Juist het accepteren van een compliment is een kunst op zich. Het getuigt van bescheidenheid om een compliment met een simpel 'dank je wel' te ontvangen. Soms is een compliment ook niet alleen persoonlijk, maar een erkenning voor het gezamenlijke werk van een heel team.

Graag wil ik ook van dit moment gebruiken om een aantal bijzondere complimenten te delen die we hebben ontvangen in het recente cliënttevredenheidsonderzoek.

“Ze hebben altijd een lach, een vriendelijk woord en aandacht.”

“Het meest tevreden ben ik over het personeel. Ze doen hun werk fantastisch, met liefde en dat is belangrijk.”

“Ik ben erg dankbaar dat ik hier mag wonen.”

Deze complimenten zijn voor iedereen die een bijdrage levert aan onze mooie organisatie. Het bevestigt dat we samen ervoor zorgen dat iedereen met een gerust hart thuis kan zijn.

Monique Hertogs

Ik ben trots dat we op deze manier complimenten kunnen ontvangen. Het is een eerbetoon aan de inzet, toewijding en empathie van iedereen in onze organisatie. Het opbouwen van een omgeving waarin waardering wordt uitgesproken, versterkt het teamgevoel en bevordert het werkgeluk. Daarom roep ik jullie ook op om iedere dag even bewust te zijn als je iets moois ziet en dat ook te benoemen.  Niet alleen op Nationale Complimentendag, maar het hele jaar door.

En bij deze: dank lieve collega’s voor jullie enorme toewijding aan onze mooie organisatie, trots op jullie!

Monique Hertogs
Bestuurder Savant Zorg