Afbeelding bij artikel
frederic

Muziektherapeut Frédéric Philippi: “Muziek kan iemand blij, actief of juist rustig maken.”

Gepubliceerd: 28-02-2022
Body tekst

“Muziek zorgde ervoor dat een meneer weer uit zijn bed wilde komen en zijn verdriet om het verlies van zijn vrouw beter kon uiten. Ik pakte mijn gitaar en speelde liedjes over rouw en verdriet. Samen zongen we de teksten mee. Zo ontstond een springplank om te praten over zijn rouw.”

Frédéric Philippi (28 jaar) hoort alweer een half jaar bij de Savant-familie en wordt al goed gevonden door collega’s: “Ik krijg veel positieve reacties en vanuit de verschillende locaties dragen collega’s cliënten aan. Het is een fijne start als je weet dat er behoefte is aan muziektherapie.”

Muziek weeft als een rode draad door het leven van Frédéric: “Ik was 9 jaar toen ik gitaar leerde spelen. Mijn passie voor muziek werd daarna alleen maar groter. Ik wist dat ik ook voor mijn werk iets met muziek wilde gaan doen en koos voor de opleiding tot muziektherapeut.”

Een grote glimlach
Het is vooral de combinatie van muziek en mensen helpen, die ervoor zorgt dat Frédéric elke dag met een grote glimlach aan het werk gaat. “Je kunt muziek inzetten om mooie herinneringen op te halen, om te ontspannen, emoties te uiten of juist om bepaalde emoties op te roepen.”

“Ik onderzoek altijd zorgvuldig of ik een cliënt kan helpen via muziek en wat het doel is. Denk aan onbegrepen gedrag, rouwverwerking, somberheid of apathie. Daarvoor overleg ik met de begeleiding en vaak ook met de familie. Zo ontdek ik welk soort muziek het beste past, bijvoorbeeld oudhollandse meezingers, klassiek, jazz of religieuze muziek.”

Tot rust komen
“Het is bijzonder om te zien hoe muziek mensen activeert. Ik hielp een man met Parkinson die zijn vermogen om te praten bijna helemaal verloren was. Hij was zo verzonken in zijn ziekte dat hij inactief bleef bij het eten en tijdens zijn verzorging. Ik koos voor muziek van zijn geboortedorp Volendam. Hij hoorde de muziek en begon meteen mee te zingen. Fantastisch. Door de muzikale prikkels kreeg ik contact en ontstond er ruimte om vragen aan hem te stellen.”

Frédéric ziet wat muziek doet met mensen die onrustig, angstig of geagiteerd zijn: “Muziek die je herkent, geeft een veilig gevoel. Mensen komen op een natuurlijke manier tot rust en dat is heel erg mooi. Het gebeurt regelmatig dat meer mensen op de afdeling meegenieten van de muziektherapie. Het zorgt voor een positieve sfeer.”

“Als de doelen van mijn therapie bereikt zijn, zorg ik uiteraard voor een goede overdracht. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de muziek op cd te zetten of ik overleg met de familie over de aanschaf van een koptelefoon of speaker. Zo kan de begeleiding de muziek op ieder moment aanbieden."