De laatste jaren wordt er in de zorg meer en meer nieuwe technologie ingezet, ook binnen Savant. Zo is er bijvoorbeeld Sensara. Dit systeem helpt mantelzorgers en zorgmedewerkers om beter te volgen hoe het met kwetsbare, alleenwonende ouderen gaat.
Wat is Sensara en hoe werkt het?
Sensara is een vorm van leefstijlmonitoring. Marijke Kievit, adviseur zorg en technologie (rechts op de foto), legt uit hoe het werkt. “In de woning van de oudere worden sensoren (dus geen camera’s!) aangebracht, onder meer in het bed en op de deur van de wc, de voordeur en de koelkast. Na installatie van het systeem gaan die sensoren een aantal weken lang het dagritme van de oudere in beeld brengen. ”
“Je weet dan hoe iemands dagritme er normaal gesproken uitziet. Na die eerste fase zijn de sensoren in staat om afwijkingen in het dagritme te herkennen. De sensor meet dan bijvoorbeeld dat iemand ’s nachts heel vaak uit bed komt, wat kan wijzen op een blaasontsteking. Maar het kan ook zijn dat iemand juist heel weinig naar de toilet gaat, of dat de voordeur nauwelijks gebruikt wordt. Dat laatste kan wijzen op het ontbreken van sociaal contact.”
Veilig in de eigen woning
Sensara is gekoppeld aan een app. “Dankzij deze app kunnen mantelzorgers op elk moment van de dag zien hoe het gaat. Daarvoor hoeven ze niet meer bij wijze van spreken vijf keer op een dag even langs te gaan. Dat is dus veel minder zwaar. Als de sensoren iets opvallends opmerken, gaat er sowieso altijd een melding naar de familie”, legt Marijke uit. Susanne vult aan: “De wijkverpleegkundige of de casemanager lezen wekelijks mee in de app. Als het nodig is, spelen ze daarop in. Denk hierbij aan extra zorgmomenten of juist andere zorg.
Al deze inzichten helpen mensen om langer veilig in de eigen woning te blijven wonen.”
Inzet van Sensara
Op dit moment wordt Sensara vooral ingezet bij alleenwonende kwetsbare ouderen met een vorm van dementie. Maar Sensara is ook zeer geschikt voor mensen met bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson, mensen die bekend zijn met valgevaar of mensen waarbij zorgmedewerkers het vermoeden hebben dat er iets aan de hand is. Het aanvragen van de Sensara gaat binnen Savant Zorg via de wijkverpleegkundige, de verpleegkundige kwetsbare ouderen of de casemanager dementie.