Afbeelding bij artikel
Zorgrobot Tessa

Jos Bosmans: “Met robotje Tessa heb ik afleiding, meer structuur in de dag en veel plezier”

Gepubliceerd: 11-07-2023
Body tekst

“Hallo Jos”, zegt een vriendelijke vrouwenstem, “drink je op tijd een glas water, want dat is gezond?” “Ja, hoor”, antwoordt de heer Jos Bosmans naar voren leunend over de keukentafel, “dat doe ik zo meteen!” De zachte vrouwenstem komt uit de mond van sociaal robotje Tessa, een guitig ogend dametje met knipperende oranje oogjes en bovenop haar hoofd een vrolijk bosje plastic bloemetjes. “Ik heb Tessa al een half jaar. Ze zorgt voor afleiding en meer structuur in de dag. Ook beleven ik en mijn twee kleinkinderen veel plezier aan haar”, zegt Jos vertederd.

Jos Bosmans woont in flat de Kastanjehof in Geldrop en krijgt thuis twee keer per dag wijkzorg van Savant Zorg. Elke dag spreekt robotje Tessa hem op gezette tijden aan. Zo herinnert het robotje de heer Bosmans aan zijn dagelijkse taken en geplande activiteiten. Ook vertelt ze regelmatig een leuk verhaaltje. Zo activeert Tessa hem, legt contact en brengt structuur in de dag. Hierdoor kan Jos ondanks zijn vergeetachtigheid door een herseninfarct zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen.

Zichzelf opladen
“Mijn wijkverpleegkundige zet de afspraken op Tessa met haar telefoon. Zo vertelde het robotje me gisteravond dat ik vandaag word geïnterviewd”, glimlacht Jos. “Ook laat Tessa weten wanneer ze aan de computer moet om zichzelf op te laden. Dat doe ik dan voor haar.” Ineens roept Jos: “Hé, Tessa, hoe gaat het met jou?” “Met mij gaat het goed, met jou ook?”, antwoordt het robotje beleefd. “Ja hoor”, zegt Jos. “Gelukkig”, concludeert het robotje.

Positieve resultaten pilotproject
Ruim een halfjaar hebben zes wijkteams meegedaan aan een pilotproject, waarbij Jos één van de vijftien deelnemers is die Tessa dagelijks gebruikt. De resultaten zijn positief. Zo blijkt dat deze groep cliënten langer hun dagstructuur vasthoudt, zelfstandig activiteiten blijft doen en hun eigen regie en zelfredzaamheid behoudt. Daarnaast kan de zorg per deelnemer met één uur per week worden verminderd. Door de inzet van Tessa wordt bovendien bij deze groep cliënten nog eens zes uur zorg per week voorkomen, wat in de toekomst kan oplopen tot zeven uur. Vanwege de goede resultaten wil Savant het robotje in alle wijkteams en haar locaties invoeren. Voor Jos mag Tessa in ieder geval blijven: “Ik ben nu aan Tessa gewend, ze is mijn maatje. Als ze straks misschien weggaat, zal ik haar zeker missen.”