Afbeelding bij artikel
Jong en oud vinden elkaar in Alphonsus

Jong en oud vinden elkaar in Alphonsus

Gepubliceerd: 03-02-2025
Body tekst

“Het gesprek aangaan. Elkaar zien. Samen een leefbare omgeving creëren en betekenis geven aan het leven. Iedereen heeft hierin een eigen verantwoordelijkheid en die wordt door jong en oud gevoeld. De motivatie is hoog.”

Antoinette Brueren, verbinder van Savant Alphonsus, praat bevlogen over de ontwikkeling van Dorpsplein Mierlo-Hout. Het thema participatie, waarmee we de zorg toekomstbestendig willen maken, valt onder haar hoede: “De voorbereidingen voor Dorpsplein Mierlo-Hout zijn al enige tijd gaande. Daarbij past ook het onderzoeken naar mogelijkheden voor het wonen met een eventuele zorgvraag in de toekomst. Tegelijk wordt gezocht naar een nieuwe vorm van samen leven. We hoeven daarmee niet te wachten tot de nieuwbouw klaar is. De vraag die we ons steeds stellen is: Wat kunnen we nú doen, gericht op het Dorpsplein?"

Eén van de bijgebouwen, met 49 woningen, gaat als één van de eerste gesloopt worden. Om die reden verhuren we de woningen die vrijkomen in dat deel van Alphonsus aan tijdelijke huurders die een relatie hebben met Savant Zorg. 

Isabel van Uden (team Verhuur) vertelt: “De vergrijzing dwingt ons om anders te kijken naar hoe we het netwerk rondom senioren kunnen inzetten. Daarnaast maakt de woningnood het vooral voor jongeren moeilijk om betaalbare woonruimte te vinden. Door bewust jongeren tussen de ouderen te laten wonen, ontstaat een natuurlijke mix waarbij de buren een helpende hand kunnen zijn. Samen gaan de bewoners ontdekken wat ze voor elkaar kunnen betekenen. En onderzoeken we oplossingen voor de woningnood onder jongeren.”

Huurders maakten kennis met elkaar
In september maakten de huidige huurders en de tijdelijke huurders kennis met elkaar. Tijdens een gezellige avond gingen ze met elkaar in gesprek over het thema participatie. Het gaf veel enthousiasme en energie om zo met elkaar in gesprek te zijn. Met  bewoner mevrouw Schalks en nieuwe huurder Luana blikken we terug op deze avond.

Luana werkt op De Ameide en vindt het fijn om een sociale band te hebben met de buren. Tot haar twaalfde groeide ze op in Portugal. “Respect, samen eten en iets doen voor een ander, dat is heel normaal in de Portugese cultuur,” vertelt ze, “daarom pas ik heel goed in deze vorm van samen wonen.”

Mevrouw Schalks woont al negen jaar in een huurwoning aan het Alphonsusplantsoen en ziet dat er het afgelopen jaar jongere huurders zijn komen wonen. Dat was even wennen, maar ook fijn. Beiden geven aan dat de ontmoetingsavond hen helpt om meer in contact te komen met de buren. Zomaar bij nieuwe buren aanbellen om kennis te maken, doen ze allebei niet zo snel. Maar nu ze elkaar eenmaal gezien en gesproken hebben, is het ijs gebroken en gaan ze elkaar zeker vaker opzoeken. 

Tijdens de avond ontdekten ze ook dat jongeren niet alleen de ouderen kunnen ondersteunen. De huidige bewoners kunnen ook de tijdelijke huurders helpen. Luana vertelt: “Een oudere bewoner kan lampen ophangen. Ik kan zelf helpen met schoonmaken.” De ideeën vragen om praktische opvolging. Om vraag en aanbod bij elkaar te brengen, komt er een bord waar bewoners een briefje op kunnen hangen. Op deze manier krijgt de oudere generatie meer eigen regie.

Het doet mevrouw Schalks goed dat ze iets voor de jongeren kan betekenen. “Ik help graag, maar ik weet niet altijd wat ik dan kan doen.” Luana: “Voor mij betekent het veel om samen koffie te drinken en gezellig te kletsen of een luisterend oor te vinden. Ik wil leren van de oudere generatie en hun levenservaring.” Met een brede lach en een gastvrij gebaar nodigt mevrouw Schalks haar uit om vooral ‘een kumke koffie’ te komen drinken!

De ontmoetingsavond zorgt voor spontane verbindingen. Antoinette hoort mooie uitspraken, zoals een jongere die aanbiedt: “Je mag me altijd bellen als er iets is ’s avonds.” En een oudere bewoner die zegt: “Ik houd hier in de gaten wat er in en uit gaat. Als iemand lang wegblijft, weet ik het ook.” Daarop wordt gereageerd: “Dat is fijn om te weten.” Dat soort dingen zorgt voor een gevoel van veiligheid bij iedereen.

Isabel vertelt: “De tijdelijke, veelal jongere, huurders bieden we binnenkort een training in bedrijfshulpverlening. Het is fijn om te weten hoe je kunt helpen in het geval van een calamiteit, zoals bijvoorbeeld een brandmelding of wanneer iemand onwel wordt. Zo kun je met elkaar voor veiligheid zorgen. We vinden het  belangrijk om dat te ondersteunen. Want ook dat zorgt voor samenredzaamheid!”

Het is mooi om te zien dat nu in 49 woningen al gebeurt wat we straks met het nieuwe Dorpsplein Mierlo-Hout willen bereiken. 

 

Over Dorpsplein Mierlo-Hout

Savant Zorg en woningstichting Compaen ontwikkelen samen Dorpsplein Mierlo-Hout. Hiermee gaan we ervoor zorgen dat we goed voorbereid zijn op de toekomst van zorg en wonen. Op de plek van Savant Alphonsus komen huurwoningen voor mensen met en zonder zorgvraag. Daarnaast komt er meer groen en wordt het gebied veel opener, zodat het fijn is om daar te vertoeven. Het dorpsplein wordt een plek waar jong en oud, met en zonder zorgvraag samen wonen, werken, leren en verblijven.

Om de zorg toekomstbestendig te maken, hebben we meer en meer de hulp nodig van onze omgeving. Met participatie kijken we hoe we met de omwonenden van Dorpsplein Mierlo-Hout kunnen samenwerken.