Afbeelding bij artikel
Zorgtechnologie event

Inspiratie-event zorgtechnologie

Gepubliceerd: 31-05-2023
Body tekst

Vorige week vond het eerste inspiratie-event zorgtechnologie plaats voor casemanagers, wijkverpleegkundigen en verpleegkundige kwetsbare ouderen van Savant Zorg en de Zorgboog. We blikken terug op een mooie inspirerende dag!

Tijdens deze dag zijn er feiten en cijfers gedeeld over zorgtechnologie. Wist jij bijvoorbeeld dat er in Nederland in 2040 zo’n 4.6 miljoen mensen 65+’er zijn? We zijn samen even terug in de tijd gegaan, wat gebruikten we 10 jaar geleden eigenlijk al aan technologie? Een telefoon, computer etc. En hoe spannend vonden we dat toen? Stiekem best wel. En hoe gewoon is het nu eigenlijk dat we die zorgtechnologie en zelfs nog veel meer inzetten. Denk aan een ring doorbell, netflix, een quooker of je smartwatch. Eigenlijk best normaal geworden toch? Zo zal het ook zijn met het inzetten van technologie in de zorg. Het vraagt om ons werk anders te doen dan we altijd deden. Een stukje loslaten en vertrouwen op nieuwe meetmethoden. De groep heeft ook in de praktijk kennis gemaakt met twee zorgtechnologieën die al veel worden ingezet binnen Savant Zorg: beeldschermzorg en leefstijlmonitoring.

“Één dochter woont in de buurt van de cliënt, is automatisch mantelzorger want de rest woont verder weg. De mantelzorger krijgt het gevoel dat zij juist heel veel moet doen. We hebben altijd heel snel het gevoel, als het gaat om zorgen, dat we dan bij de mensen moeten zijn. Er zijn ook veel mensen met dementie die juist heel graag veel meer alleen zouden willen zijn en zelf meer eigen regie willen behouden. De mantelzorger krijgt door leefstijlmonitoring meer vrijheid en kan het dan ook wat sneller los laten. Ze kunnen dan toch wel zien wat er gebeurt. Dit is vaak voor meerdere partijen best heel prettig.”

“Door het zien van de technologie, begrijp ik beter wat beeldschermzorg is en kan ik beter inschatten bij welke zorgmomenten en cliënten ik het in kan gaan zetten.”


Zorgtechnologie
Zorgtechnologie wordt vaak genoemd als een van de oplossingen voor een maatschappelijk probleem: Een steeds grotere en ingewikkelde zorgvraag door personeelskrapte en vergrijzing. In ons dagelijks leven is slimme technologie heel snel ‘gewoon’ geworden. Maar voor ons grootse goed, onze eigen gezondheid, gebruiken we diezelfde technologie nog te weinig in ons voordeel. De inzet van zorgtechnologie kan ons als medewerkers én cliënten veel bieden. Ze kunnen bijdragen aan de gezondheid, zelfstandigheid en kwaliteit van leven van mensen. Hierdoor kunnen mensen langer thuis blijven wonen. De inzet van zorgtechnologie ontlast en ondersteunt daarbij ook onze medewerker.

Meer weten over leefstijlmonitoring? Klik hier.
Meer weten over beeldschermzorg? Klik hier.