Afbeelding bij artikel
Goedvoormekaarbox

GoedVoorMekaarBox met coachgesprek ondersteunt mantelzorgers

Gepubliceerd: 20-01-2022
Body tekst

Als je voor iemand zorgt, is het niet altijd gemakkelijk om alle ballen in de lucht te houden. Zeker als het om een dierbare gaat die ziek of hulpbehoevend is. “Vaak rol je er in. Dan heb je zomaar ineens de rol van mantelzorger”, zegt Ine van Lieshout, voorzitter cliëntenraad Savant de Eeuwsels in Helmond. “We vinden het vanzelfsprekend om goed voor die ander te zorgen. En als dat niet lukt, is het voor veel mensen een grote stap om op zoek te gaan naar hulp.”

Ine zorgde zelf een tijdje voor haar schoonmoeder en weet wat er op je af komt als mantelzorger. “Er wordt vaak gedacht dat het iets is wat je er even bij doet, terwijl het een grote impact op je eigen leven heeft. Ik had het geluk dat ik de zorg kon delen met mijn schoonfamilie. Maar veel mensen staan er min of meer alleen voor.”

Betere ondersteuning van mantelzorgers in Helmond
Ieke Bron is coördinator van het netwerk dementie Helmond de Peel, waar Savant onderdeel van is. “Regelmatig hoor ik dat familieleden hun ogen richten op degene die in de zorg werkt. Want jij weet hoe het moet, is een veelgehoorde reden. Op zich is daar natuurlijk helemaal niets mis mee, want onze collega’s weten inderdaad goed de weg in zorgland. Het is wel belangrijk dat het in overleg gebeurt, dat taken verdeeld kunnen worden en vooral: dat er genoeg tijd overblijft om goed voor jezelf te zorgen.”


“Dus toen de gemeente Helmond bij het netwerk aanklopte met het idee om samen te werken aan een betere mantelzorgondersteuning in Helmond, waren we meteen enthousiast. Inmiddels draagt een groeiende groep mensen en organisaties bij aan dit project”, vertelt Ieke. “Ons doel is om mantelzorgers te ondersteunen, zodat zij zo lang mogelijk voor hun dierbaren kunnen zorgen, zonder dat het teveel wordt en ze de balans in hun eigen leven kwijtraken.”

GoedVoorMekaarGesprek
Ine vult aan: “En we zijn trots op het eerste, concrete product: de GoedVoorMekaarBox met het GoedVoorMekaarGesprek. Mensen uit Helmond die voor een dierbare zorgen, krijgen een gratis coachgesprek van ongeveer 1 uur. Tijdens dit gesprek ontvangen zij de GoedVoorMekaarBox met allerlei mantelzorginformatie en wat Helmondse kadootjes.”

“We merken dat veel mantelzorgers de weg niet weten te vinden in wet- en regelgeving, lokale initiatieven en lokale mogelijkheden tot ondersteuning. De box helpt de mantelzorger de weg te vinden. De coach biedt een luisterend oor en geeft handvatten wat je als mantelzorger kunt doen om het vol te houden.”


Verschillende GoedVoorMekaarBoxen
Ine: “En omdat mantelzorg voor iedereen anders is, zijn er verschillende coaches en verschillende boxen. Bijvoorbeeld voor werkende mantelzorgers, jongere mantelzorgers, oudere mantelzorgers en mantelzorgers met een migrantenachtergrond. Daarnaast zijn de boxen gericht op verschillende ziektebeelden, zoals dementie, niet aangeboren hersenletsel, een geestelijke of lichamelijke beperking.”


Vraag ‘m aan!
Ben je inwoner van Helmond? Zorg jij voor iemand? Of ken je iemand die voor een ander zorgt?
Ontdek vrijblijvend wat de GoedVoorMekaarBox jou oplevert. Vraagt ‘m heel eenvoudig aan via
www.goedvoormekaar.org of stuur een e-mail naar: info@goedvoormekaar.org. Daarnaast help je ook andere mantelzorgers. Project GoedVoorMekaarBox onderzoekt namelijk hoe mantelzorgondersteuning in Helmond beter kan, en daar kunnen jouw ervaringen, verhaal en ideeën bij helpen!

Kijk op www.goedvoormekaar.org voor meer informatie.