Afbeelding bij artikel
Mevrouw Holtackers-Van Rijt leest op de Luna dat ze haar medicijn kan innemen. Terwijl dochter Hera Dekkers ondertussen met haar smartphone een afspraak maakt voor de digitale dagkalender.

Digitale dagkalender Luna geeft cliënten houvast en rust

Gepubliceerd: 23-12-2019
Body tekst

Als eerste zorgorganisatie in Nederland test Savant de digitale dagkalender Luna. De Luna lijkt op een e-reader en toont de agenda van de cliënten. Dit geeft ze houvast en rust. Bovendien ontlast het mantelzorgers en is het een extra middel om mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Tien cliënten met een lichte vorm van dementie experimenteren samen met mantelzorgers en zorgmedewerkers een halfjaar lang met het apparaat van fabrikant Nedap. Tijdens de testperiode wordt de Luna verfijnd. Na de experimentele fase kijkt Savant Zorg of de digitale dagkalender een vaste aanwinst kan zijn voor de zorg.


Mevrouw Toos Holtackers-Van Rijt (84) woont in het Helmondse woonzorgcentrum Savant Rivierenhof. In haar appartement op de eerste verdieping staat de Luna mooi in het zicht op het dressoir. ‘Middag om 3 uur Medicijnen innemen, Avond om half 11 Persoonlijke verzorging’ is duidelijk te lezen op de display. “Elke dag kijk ik regelmatig op het scherm om te zien wat ik vandaag moet doen”, vertelt ze als ze voor de Luna staat. “Dat geeft mij overzicht, structuur en vooral rust. Want ik kan het niet meer zo goed onthouden. Ik heb mijn medicijn al klaar liggen om in te nemen. Dat doe ik vanmiddag om 15.00 uur, lees ik hier. Ik vind het ideaal. Nu hoef ik niet meer zo vaak te bellen om na te gaan wat er gaat gebeuren.”

Niet meer kunnen missen
Hera Dekkers is de dochter en mantelzorger van mevrouw Holtackers. Zij maakt via haar mobiele telefoon afspraken voor de Luna. Dat gaat heel gemakkelijk. Op haar smartphone opent ze het zorgportaal Carenzorgt.nl en klik op ‘Kalender’. “Dan kies ik één van de activiteitenpictogrammen. Dan zet ik de dag, het tijdstip en de tekst erbij, druk op de verzendknop en de afspraak verschijnt wanneer het moet op het scherm van de Luna. Zo stel ik wekelijks een schema op met afspraken en mededelingen voor bijvoorbeeld de pedicure, lunchtijd, bezoekjes, uitstapjes en boodschappen doen. Zorgmedewerkers van Savant zetten via hun eigen digitale platform zorgafspraken op de Luna, zoals verzorgingstijden en medicijninname. Wij zijn heel tevreden met de Luna. Het werkt zelfs zo fijn dat we de digitale dagkalender eigenlijk al niet meer kunnen missen.”


Positieve eerste ervaringen
“Medio januari 2020 volgt een belangrijke tussenevaluatie met alle gebruikers. Als de testfase is afgelopen, beslist Savant of ze de Luna structureel gaat inzetten voor cliënten met een lichte vorm van dementie”, vertelt wijkverpleegkundige Jolanda Brands. Behalve lid van de kerngroep Zorgtechnologie bij Savant Zorg is zij centraal aanspreekpunt voor alle deelnemers van de Luna-test. “Om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden, hebben we de digitale kalender ook neergezet bij cliënten met dementie die nog thuis wonen. De eerste ervaringen zijn heel positief. Zo merken zorgmedewerkers duidelijk meer rust bij cliënten. Tevens past de eenvoud van het systeem prima bij de doelgroep. De Luna kan een mooie aanwinst zijn in ons assortiment van zorgtechnologische hulpmiddelen.”


Waardevolle feedback
Rick Klein Koerkamp van Nedap is blij dat zijn bedrijf de Luna in de praktijk kan testen bij Savant Zorg. “Savant is een voorloper in zorgtechnologie. Bovendien denkt de kerngroep Zorgtechnologie actief met ons mee en geeft waardevolle feedback. Nu heeft de Luna bijvoorbeeld nog een stroomkabel. Dat maakt het apparaat minder mobiel. We gebruiken ervaringen van de pilot bij Savant Zorg om de Luna nog beter te maken. Zo maken we de volgende serie digitale dagkalenders draadloos met een batterij die meer dan een jaar meegaat.”