Afbeelding bij artikel
buurtkamer

De nieuwe buurtkamer in Savant de Ameide: "Je kunt hier écht van betekenis zijn voor iemand’

Gepubliceerd: 01-09-2022
Body tekst

Een plek waar je kunt binnenlopen om deel te nemen aan activiteiten of gewoon even koffie drinken en een praatje maken. Dát is de nieuwe buurtkamer van Savant Ameide in Helmond. Hier kunnen mensen die een VPT (Volledig Pakket Thuis) ontvangen en wonen in een van de appartementen elkaar op een laagdrempelige manier ontmoeten in een huiselijke omgeving.

“Precies daar was behoefte aan binnen Savant de Ameide”, begint Gerdie Wiggers, verzorgende IG. Samen met haar collega’s Ine Elzendoorn en Beppie van Luijtelaar nam ze het initiatief voor de buurtkamer. “Savant luistert naar de bewoners en speelt met de buurtkamer direct in op de behoefte van bewoners die anders tussen wal en schip vallen.”

Cristina Overkamp is helpende en werd gevraagd om de buurtkamer te begeleiden. “Ik was blij verrast dat er een buurtkamer kwam. Voor de bewoners die gebruik maken van een Volledig Pakket Thuis is er geen dagbesteding. Nu kunnen ze even binnenlopen, een praatje maken of een kaartje leggen. We starten met iedere dinsdagmiddag en hopen snel uit te breiden naar andere dagen.”

Gerdie vult aan: “We kennen de mensen door de zorg die we leveren. Soms zitten mensen een hele dag binnen. Dat moet toch anders kunnen, vond ik. Een kop koffie kun je natuurlijk in het restaurant ook drinken, maar dat vinden veel mensen moeilijk. De buurtkamer heeft een laagdrempelige setting. We kregen veel leuke huisraad gedoneerd, waardoor het een echte gezellige huiskamer is geworden. Er is hier één op één aandacht. Het is belangrijk voor mensen om actief te blijven, zowel fysiek als voor het brein. Daarbij kunnen we echt iets doen tegen eenzaamheid.”

“Soms halen we iemand zelf even op en stimuleren diegene om langs te komen”, vervolgt Cristina. Een bewoner zei laatst: “Toen ik hier binnenstapte, voelde ik meteen de warmte en de gastvrijheid.” Dat is een groot compliment. Ik word geholpen door een vrijwilligster, Truus. Zij woont in Savant de Ameide, werkte haar hele leven zelf in de zorg en is daarnaast enorm creatief en muzikaal. Ze is een echte aanwinst voor de buurtkamer. We stimuleren mensen om hier aan het einde van de middag samen een zelf meegebrachte broodmaaltijd te nuttigen in plaats van alleen in hun appartement. Hier heeft tot nu toe nog niemand gebruik van gemaakt. En dat is ook oké. Wij bieden mensen de mogelijkheid en luisteren naar hun behoeften.”

 

Volledig Pakket Thuis (VPT) is bedoeld voor mensen die een indicatie hebben voor langdurige zorg (Wlz) maar nog geen opnamewens hebben. Cliënten ontvangen met VPT de meest passende zorg en ondersteuning thuis waardoor ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Een klein team van medewerkers geeft samen met de cliënt en zijn/haar netwerk invulling aan welzijn, ondersteuning, begeleiding en zorg.