Afbeelding bij artikel
De heer van Berlo met zijn dagkalender Luna

De heer Frans van Berlo over dagkalender Luna: "Luna geeft mij rust en houvast tijdens de dag"

Gepubliceerd: 19-02-2024
Body tekst

Het is gezellig in het mooie Helmondse appartement van de heer Frans van Berlo (74). Chihuahua Roosje ligt rustig in haar blauwstoffen mand, roodstaart papegaai Jopie klimt op en neer in zijn kooi en de kleurrijke dwergpapegaai Pino vliegt vrij rond in de kamer. Even later landt Pino veilig op de schouder van zijn baasje die ondertussen volop geniet van de nostalgische muziek uit zijn prachtige Seeburg jukebox.

“Ik woon hier heerlijk zelfstandig op de hoogste verdieping”, glundert Frans. “Mijn uitzicht is prachtig, de binnenstad is dichtbij en ik ga met mijn scootmobiel een paar keer per week op de koffie bij mijn broer.” Het grootste deel van zijn leven heeft de geboren en getogen Helmonder samen met zijn gezin in Boekel gewoond. “Nu ben ik sinds een halfjaar weer terug op mijn oude stekkie en zou nergens ander willen zijn”, zegt hij stellig.

Afspraken onthouden
Geen vuiltje aan de lucht dus voor Frans. Maar de heer Van Berlo zou niet zelfstandig kunnen wonen zonder de dagelijkse zorg van Savant, geeft hij toe. “’s Morgens en ’s avonds word ik door de verzorgende gewassen en aangekleed, want dat kan ik vanwege reuma niet meer. Sinds enige tijd heb ik ook last van mijn geheugen. Zo kan ik afspraken niet meer goed onthouden. Neem bijvoorbeeld deze brieven van het Elkerliek ziekenhuis”, wijst hij naar de kleine stapel papieren op de keukentafel, “die lees ik wel, maar ik ben na korte tijd alweer vergeten wat er in staat. Dan blader ik er gedurende de dag regelmatig doorheen. Dit geeft mij een onrustig gevoel en dat vind ik niet fijn.”

Dagkalender Luna
Op de momenten dat de zorg er niet is, kan Luna steun bieden door simpelweg te tonen welke dag het is en welke activiteiten en afspraken op de planning staan.

Best spannend
Gelukkig heeft de heer Van Berlo ook daarvoor hulp gekregen van Savant Zorg. Zo maakt Frans al drie maanden gebruik van de digitale dagkalender Luna. Op het keukenblad staat deze zwart omlijste e-reader mooi in het zicht. ‘Goedemorgen Frans, Woensdag ochtend 4 oktober, Middag om 15:00 uur Eten bij zoon en schoondochter, Medicatie meenemen! Avond om 19:49 uur Zorg komt langs’ is duidelijk te lezen op het Luna-display. “Toen de dagkalender werd geïnstalleerd, wist ik in eerste instantie niet wat ik ermee moest. Vond het best spannend. Maar de volgende dag al stonden direct alle afspraken van die dag op de Luna. Nu kijk ik elke dag op het scherm en zie wat ik moet doen. Ik weet bijvoorbeeld wanneer de zorg langskomt en op welke tijden ik mijn medicatie moet innemen. Luna geeft me houvast tijdens de dag en vooral veel rust.

Stimulans voor zelfredzaamheid
De digitale dagkalender van fabrikant Nedap is vooral geschikt voor mensen met een lichte vorm van dementie. Maar ook ouderen die wel een geheugensteuntje tijdens de dag kunnen gebruiken, hebben er baat bij. Zo toont de Luna afspraken op het juiste moment van de dag. De kalender neemt onzekerheid weg en stimuleert de zelfredzaamheid van de cliënten. Want het ontbreken van dagstructuur maakt onzeker en onrustig wat resulteert in vragen naar de zorg zoals ‘Wanneer komt de zorg langs?’ en ‘Waar, wat en wanneer eet ik?’. Men verliest de grip op de dag en neemt hierdoor niet de medicatie in, drinkt onvoldoende of krijgt dwaaldrang. De Luna dient dus als geheugensteuntje. Op de momenten dat de zorg er niet is, kan de Luna deze steun bieden door simpelweg te tonen welke dag het is en welke activiteiten en afspraken op de planning staan.

Zorgafspraken en familievisites
Het fijne van de Luna is dat zowel zorgverleners als familie op afstand zorgafspraken en familievisites kunnen vastleggen. Zo opent de mantelzorger via de mobiele telefoon, tablet of computer het zorgportaal Carenzorgt.nl en klikt op ‘Kalender’. Vervolgens kiest de mantelzorger één van de activiteitenpictogrammen en zet de dag, het tijdstip en de tekst erbij. Een druk op de verzendknop en de afspraak verschijnt wanneer het moet op het scherm van de Luna. Bijvoorbeeld lunchtijden, drinkmomenten en familiebezoekjes. Momenteel maken bijna vijftig cliënten van Savant gebruik van dit zorgtechnologisch hulpmiddel. Sinds dit jaar wordt de Nedap Luna volledig vergoed vanuit Zorgverzekeraars Nederland. Hiermee is de eigen maandelijkse bijdrage komen te vervallen en kan de digitale dagkalender bij meer mensen worden ingezet.

Echt een aanrader
De heer Van Berlo is duidelijk heel enthousiast over zijn digitale geheugensteuntje. “Ik sta elke dag om zes uur ’s morgens op en kijk meteen op de Luna. Zo weet ik welke afspraken ik die dag heb. Mijn zoons en schoondochters zijn ook tevreden, want ik geef zelf aan welke afspraken zij voor mij in de dagkalender kunnen zetten. Dat geef ik ook door aan de zorg. Zo zie ik wanneer mijn kinderen en kleinkinderen jarig zijn en wanneer ik naar het ziekenhuis moet. Ik wil de Luna écht niet meer kwijt, ben er hartstikke blij mee! Want hierdoor kan ik langer zelfstandig thuis blijven wonen. Daarom vind ik dat iedere oudere die moeite heeft om afspraken te onthouden, deze dagkalender in huis zou moeten hebben. Echt een aanrader!”