Afbeelding bij artikel
Fridi van Bakel Ameide 50 jaar

De Ameide bestaat bijna 50 jaar, Fridi van Bakel blikt terug

Gepubliceerd: 10-08-2023
Body tekst

De Ameide bestaat bijna 50 jaar. In de week van 30 oktober is er voor de bewoners een gezellige feestweek om dit jubileum te vieren. Samen met Fridi van Bakel (bewoonster Savant de Ameide) blikken we terug op wonen bij De Ameide.

Fridi van Bakel (94) verhuisde 15 jaar geleden samen met haar zus van Savant de Eeuwsels naar De Ameide: “We vonden het mooi hier, maar er was één probleem.” Ze begint te lachen: “We wilden allebei hetzelfde appartement aan de voorkant. Dat was toch wat. We zouden er bijna ruzie om gekregen hebben. Daarom koos ik voor een ander appartement. Dat was groter, maar moest nog wel verbouwd worden. Ach ja, verhuizen is toch altijd rommelig.” 

Nog steeds woont Fridi in hetzelfde appartement. Haar zus is helaas overleden. Toch maakt ze het liefst van elke dag een feestje: “Het fijnste aan De Ameide vind ik dat er zoveel mensen wonen. Ik houd van de drukte, een beetje leven in de brouwerij. Daarom ben ik ook vrijwilliger geweest. Dat kon nog prima op mijn leeftijd. Ik hielp mee bij het kleinschalig wonen voor mensen met dementie en zat in de cliëntenraad.” 

Dat Fridi gestopt is met vrijwilligerswerk betekent niet dat ze stilzit: “Elke middag kom ik naar de ontmoetingsruimte voor een warme maaltijd. Dan hoef ik ook niet zoveel zware boodschappen te doen. Want dat is het enige nadeel: de supermarkten zijn wat verder weg. Voor de deur is het elke week markt, daar geniet ik van. En ik wandel naar het centrum met de rollator.” Fridi grinnikt: ”Dat ding is echt de beste uitvinding ooit.” 

“De laatste jaren wordt er veel georganiseerd voor de bewoners, dat vind ik een positieve verandering. We hebben zoveel lol met elkaar. Ik ben echt van het plezier maken, dus ik kijk nu al uit naar de feestweek in november!”

De Ameide in het hartje van Helmond is sinds november 1973 bewoond en beschikt in totaal over 278 huurappartementen, inclusief twee voorzieningen voor kleinschalig wonen met wooneenheden voor mensen met dementie. We vieren het 50 jarig jubileum in de week van 30 oktober 2023.