Afbeelding bij artikel
Ameide 50 jaar

De Ameide bestaat bijna 50 jaar, Beppie Rutten blikt terug

Gepubliceerd: 20-07-2023
Body tekst

De Ameide bestaat bijna 50 jaar. In de week van 30 oktober is er voor de bewoners een gezellige feestweek om dit jubileum te vieren. Samen met Beppie Rutten (bewoonster & vrijwilligster Savant de Ameide) blikken we terug op wonen en werken bij De Ameide.

Beppie Rutten (75) startte als huishoudelijke hulp toen De Ameide tien jaar bestond. “Vanaf het begin heb ik hier met heel veel plezier gewerkt. In de eerste jaren hadden we een paar uur voor de verzorging van onze cliënten en het huishoudelijke werk, dus er was tijd voor wat extra aandacht. Al liep dat ook een keer uit de hand toen we meehielpen met het inzetten van krulpinnen. Binnen de kortste keren vroegen dertig dames ons elke week om hulp met hun kapsel!”

“Gaandeweg kwamen er steeds meer zorgvragen van bewoners, waardoor er ook minder tijd overbleef voor die extraatjes. We kregen scholing om als verzorgende aan het werk te gaan. Daarvoor gingen we elke week met een hele groep op de fiets naar Bakel. Zo groeiden we uit tot een professioneel team dat klaarstond voor alle bewoners. We waren een hechte groep en konden met elkaar lachen en huilen. Bedenk je eens dat we vroeger beneden een ligbad hadden waar alle bewoners gebruik van maakten. Hoe vaak ik iemand in een badjas door het gebouw heb zien wandelen! Maar ook de mevrouw met de straatfobie waarvoor we de tijd hier zo draaglijk mogelijk hebben gemaakt. Zij was het eerste sterfgeval dat ik ooit zag.”

“Kort na mijn pensioen kreeg mijn man een ongeluk. We wilden verhuizen naar een appartement en het werd… De Ameide! Inmiddels wonen we hier alweer 13 jaar. Al snel na de verhuizing kreeg ik de vraag of ik vrijwilliger wilde worden. Tja, dat was makkelijk want ik kende de weg. Ik ging aan de slag in het restaurant. Twee keer in de week help ik mee. Ook geef ik als gastvrouw nieuwe bewoners een warm welkom. Dat doe ik nog steeds met heel veel plezier.”

Het gezicht van Beppie betrekt even: “Weet je, corona was heel heftig voor de bewoners hier. Niemand ging de deur uit en dagen gingen voorbij zonder dat mensen contact met familie of vrienden hadden. Met het team van het restaurant sloegen we de handen ineen om elke middag de warme maaltijd aan de appartementen te bezorgen. Die kleine contactmomentjes waren zo belangrijk. Dat lukte gelukkig ook omdat we zo’n hecht team hadden."

Trots kijkt ze rond: “Mensen hebben het hier naar hun zin, de gemoedelijke sfeer is altijd gebleven. Natuurlijk is er veel veranderd. Maar nog steeds wordt iedereen goed verzorgd en het gebouw ziet er netjes uit. Wat ik wel eens jammer vind, is dat mensen tegenwoordig wat meer op zichzelf zijn. Daarom helpt het dat we een prachtige ontmoetingsruimte hebben.”

De Ameide in het hartje van Helmond is sinds november 1973 bewoond en beschikt in totaal over 278 huurappartementen, inclusief twee voorzieningen voor kleinschalig wonen met wooneenheden voor mensen met dementie. We vieren het 50 jarig jubileum in de week van 30 oktober 2023.