Afbeelding bij artikel
Zorgtechnologie open deuren de Eeuwsels

“Dankzij zorgtechnologie hebben cliënten met dementie meer bewegingsvrijheid en eigen regie”

Gepubliceerd: 03-08-2023
Body tekst

Fijn kunnen gaan en staan waar je wilt. Voor veel mensen heel gewoon, voor cliënten met dementie in Savant de Eeuwsels minder vanzelf sprekend. Tot voor kort. Door het zorgtechnologieproject ‘open deuren’ hebben bewoners van kleinschalig wonen meer bewegingsvrijheid. Zo heeft iedere cliënt een persoonlijke leefcirkel en kunnen zij zich vrij bewegen door de locatie. Tot aan de voordeur, dat wel. Want hier stopt het vooralsnog voor hun eigen veiligheid.

“Dankzij zorgtechnologie hebben cliënten met dementie in Savant de Eeuwsels nu meer bewegingsvrijheid en eigen regie”, vertellen cliëntenraadslid Ine van Lieshout en verpleegkundige Corrie van de Kimmenade enthousiast. “Doordat bewoners zelf kunnen beslissen waar ze heen gaan, is een groot deel van de onrust bij hen weggenomen. Bovendien is bewegen voor cliënten ontspannend én blijven ze hierdoor fitter. Wij vinden het fantastisch dat ze nu veel actiever zijn, meer rust hebben en merkbaar gelukkiger zijn.”

“Bij de bewoners is een groot deel van de onrust weggenomen.”

Slim polsbandje
Het sensorsysteem werkt slim. Bewoners van kleinschalig wonen in Savant de Eeuwsels dragen een polsbandje of halssensor die de individuele bewegingsruimte ‘op maat’ bepaalt. Sommige deuren gaan voor de bewoner open, andere deuren blijven gesloten. Zo is Savant de Eeuwsels ingedeeld in drie steeds groter wordende leefcirkels: de eigen afdeling, het verpleeghuisdeel en de gehele locatie tot aan de voordeur. Bakens aan het plafond volgen de cliënten op de voet. Komen ze buiten hun persoonlijke leefcirkel, dan krijgt de dienstdoende verzorgende automatisch een melding op de telefoon.

Op date gaan
Vooral familieleden en de cliëntenraad zagen eerst beren op de weg, vertellen Ine en Corrie. “Savant de Eeuwsels heeft bijvoorbeeld een grote open trap, een obstakel dat valgevaar kan opleveren. Omdenken bleek de sleutel: niet kijken naar gevaren maar denken in mogelijkheden.” Nu het pilotproject is afgerond, zijn er louter positieve reacties en voert Savant Zorg de komende tijd het sensorsysteem op alle locaties in. Corrie en Ine zien de voordelen nu al in de praktijk. “Dankzij het systeem kan een mevrouw weer zelfstandig haar oude kennissen opzoeken in het restaurant. Maar dat geldt ook voor de meneer die nu elke dag met zijn vrouw op date gaat in het restaurant. Om twaalf uur schuiven ze aan aan de gedekte tafel. Na de lunch gaat mevrouw naar haar eigen appartement en meneer blijft gewoon nog een aantal uren gezellig in de hal zitten. Dankzij het sensor systeem. Daar krijgen wij kippenvel van, zo mooi!”

“Niet kijken naar gevaren, maar denken in mogelijkheden.”