Afbeelding bij artikel
casemanager Savant

Casemanager aan het woord

Gepubliceerd: 21-06-2023
Body tekst

Het netwerk Dementie Helmond de Peel is opgericht om mensen met dementie en hun naasten zo goed mogelijk te ondersteunen. De Zorgboog, Savant Zorg, Samen Verder en Tot uw dienst werken hierin samen. We spraken met Wanda Seijkens, zij is casemanager bij Savant Zorg.

Wanda: ‘Samen met mensen met dementie en hun familie kijk ik wat iemand nodig heeft in het dagelijkse leven. Je komt daarbij op een bijzonder moment het leven van iemand binnen. Het is namelijk erg confronterend als je net te horen hebt gekregen dat je dementie hebt. De eerste ontmoetingen bestaan dan ook vooral uit luisteren wat iemand nodig heeft. Daarbij neem ik ook de familie mee. Want wat betekent het als je vader of moeder dementie krijgt? Daar geef ik uitleg over.

Als ik weet wat iemand nodig heeft, kijk ik wat allemaal geregeld moet worden om zo lang mogelijk in de eigen, vertrouwde omgeving te kunnen blijven wonen. Ik weet de weg in regelgeving en financieringen en als dat nodig is dan regel ik zaken voor de familie. Maar ik help bijvoorbeeld ook de weg naar een dagbesteding te vinden. Soms wil iemand dat niet, terwijl dat wel heel goed kan zijn. Dan komt er wat creativiteit bij kijken om iemand te overtuigen. Mooi als iemand dan toch op een mooie plek uitkomt.

Aan de familie geef ik vooral veel uitleg over het ziektebeeld. Veel mensen weten ook niet dat er allerlei voorzieningen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan trainingen en lotgenotengroepen bij de LEV groep. Het mooie van mijn vak is dat elke situatie anders is en iedere keer een plan op maat gemaakt moet worden

Naast mijn functie als casemanager ben ik een keer per maand gespreksleider bij het Alzheimercafé in Helmond. Dat is een fijne plek waar mensen met dementie en hun naasten elkaar ontmoeten. Iedere keer komt er weer een ander thema aan bod. Samen met verschillende vrijwilligers begeleid ik deze avonden.

Het is fijn dat ik vanuit verschillende rollen iets waardevols kan betekenen in het leven van mensen met dementie en hun familie.’