Afbeelding bij artikel
afbeelding van hersenen

29 oktober is wereld beroertedag

Gepubliceerd: 29-10-2024
Body tekst

Op deze dag willen we graag aandacht geven aan het doormaken van een beroerte en de mogelijke gevolgen daarvan. 

Een beroerte is een ingrijpende gebeurtenis 
Elk jaar krijgen in Nederland ongeveer 43.000 mensen een beroerte. De medische benaming voor een beroerte is CVA: Cerebro-Vasculair-Accident. Van die beroertes berust 80% op een infarct; 20% op een bloeding. 

Als de verschijnselen van een beroerte binnen enkele uren voorbijgaan, spreekt men van een TIA: Transient Ischemic Attack. Een beroerte kaninvloed hebben op verschillende aspecten van het dagelijkse leven. Die invloed wordt vaak pas duidelijk als mensen al enige tijd thuis zijn.Het volgende kan worden ervaren: 

  • Ervaren van (extreme) vermoeidheid, verminderd geheugen en concentratie, verandering in prikkelverwerking, moeite met praten en slikproblemen, toegenomen emotionaliteit en explosief reageren; 
  • Ervaren dat het niet lukt om dagelijkse bezigheden weer op te pakken, dat partner te veel belast wordt,  
  • En mogelijk wel de meest indrukwekkende: Zichzelf niet meer herkennen, er is een persoon van voor en na de CVA. 

Ook op praktisch terrein kunnen vragen ontstaan, bijvoorbeeld overhulpmiddelen en hoe deel ik mijn dag in. Mensen met een beroerte en hunnaasten hebben vaak behoefte aan meer informatie en begeleiding. Een CVA verpleegkundige kan deze informatie en begeleiding geven. 

CVA verpleegkundige 
De CVA verpleegkundige is vanuit eerdere werkervaring en actuele scholing deskundig op gebied van CVA en de mogelijke (met name onzichtbare) gevolgen. Een CVA verpleegkundige begeleidt mensen met een beroerte en hun naasten in hun thuissituatie. Vanuit visie positieve gezondheid houdt ze rekening met debehoeften van de cliënt en diens naasten. Door samenwerking met netwerkpartners weet de CVA verpleegkundige de passende ondersteuning in te zetten. 

Werkwijze CVA verpleegkundige 
Aanmelding bij een CVA verpleegkundige vindt plaats na ontslag uit het ziekenhuis en eenrevalidatie. Ook als het CVA van langere tijd geleden is en er ondersteuningsvragen aanwezig zijn, kan vanuit de huisarts via zorgdomein een verwijzing worden gemaakt om de CVA verpleegkundige in te schakelen.  

De CVA verpleegkundige gaat op huisbezoek en inventariseert de situatie. Er wordt in overlegmet de cliënt en naasten afspraken gemaakt over het vervolgtraject.De verpleegkundige kan indien nodig andere hulpverleners zoalseen fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, wijkzorg of dagbehandeling inschakelen. 

Binnen Savant zijn momenteel 4 CVA verpleegkundigen werkzaam. De verdeling van cliënten wordt gemaakt op basis van gebied en complexiteit. Er wordt zeer nauw samengewerkt met Elkerliek ziekenhuis en Zorgboog. CVA-verpleegkundigen zijn actief bij Café Brein en maken deel uit van NAH netwerk Oost-Brabant.