Nieuwe opleiding focust op welzijn en welbevinden van cliënten

”Wij zijn de extra handjes van de verzorgenden”

Dini van de Weijer en Jane Kampen zijn begin vorig jaar gestart met de gloednieuwe opleiding Helpende welzijn en zorg. Een week geleden hebben ze het diploma in ontvangst mogen nemen. Voor beide collega’s was het een flinke carrière switch, waar ze geen moment spijt van hebben. “We doen dingen waar de verzorging normaal gesproken geen tijd voor heeft, maar die een heel grote impact hebben op het welzijn van cliënten. Het is voortdurend zoeken naar manieren om het voor iedereen fijn te maken.”

Dini (57 jaar) werkte al 18 jaar in het restaurant van Savant Hof van Bethanië toen haar baan door de reorganisatie verdween. “Savant is een heel warme organisatie, dus ik wilde helemaal niet weg. Ik vond het een heel mooie kans om te starten met de opleiding. Hoewel ik me wel heb afgevraagd of de doelgroep iets voor mij zou zijn. Ik had natuurlijk wel met ouderen gewerkt, maar nog niet met mensen met dementie. Achteraf kan ik alleen maar zeggen: ik had geen betere keus kunnen maken. Je krijgt van deze mensen zoveel waardering! En ik heb ook altijd in mijn achterhoofd: het kunnen je eigen vader en moeder zijn die hier wonen. Dan vind je het ook fijn als ze goed verzorgd en verschoond worden, met respect worden behandeld en een menswaardig leven hebben.”

Pittiger dan ik dacht
Jane (47 jaar) is het helemaal met haar collega eens. Toen de opleiding begon, werkte ze nog maar kort bij de huishoudelijke ondersteuning van Savant. Ze werd vaak ingezet bij ‘moeilijke gevallen’, bijvoorbeeld bij mensen die geen hulp wilden accepteren. “Mijn manager dacht dat deze nieuwe opleiding goed bij me zou passen en stelde voor eraan mee te doen. Omdat ik alleenstaande moeder ben, heb ik er wel even goed over moeten nadenken. De combinatie van kinderen, huishouden, werk en opleiding leek me behoorlijk pittig. En eerlijk gezegd is het zelfs nog pittiger dan ik dacht, maar het werk vind ik geweldig!”

Dini van de Weijer (links) en Jane Kampen voelen zich erg gewaardeerd. Niet alleen door de directe collega’s, maar zeker ook door de bewoners.

Verkorte opleiding
De verkorte opleiding Helpende welzijn en zorg duurt elf maanden en is in nauwe samenwerking met ROC Ter Aa in Helmond en Savant ontwikkeld. De studenten gaan één dag per week naar school, de andere dagen werken ze in de praktijk. Dini en Jane werken beiden op een afdeling kleinschalig wonen. Dini bij Savant de Lisse, Jane bij Savant Rivierenhof.

Het was voor iedereen in het begin wel een beetje zoeken. Niet alleen voor alle leerlingen, maar ook voor de collega’s op de werkvloer. Logisch, want het gaat hier echt om een nieuwe functie. Het is de bedoeling dat de helpenden welzijn en zorg ongeveer 80 procent van hun tijd aan welzijn besteden en 20 procent aan zorg. De nadruk ligt dus op activiteiten die bijdragen aan het welzijn en het welbevinden van de bewoners.

“In het begin dachten we als leerlingen dat we voor álle bewoners iets moesten doen. Maar dat is helemaal niet zo. Je moet echt kijken welke activiteit op welk moment voor welke bewoners geschikt is”, legt Dini uit. De werkzaamheden zijn dus heel divers. Denk aan zingen, voorlezen, helpen bij de maaltijd, een wandeling maken, een tekening maken of een spelletje doen. Ook ondersteunen ze bij zorgtaken, zoals wassen, bedden opmaken en de toiletgang.

Zoeken naar een ingang
“Het is echt een uitdaging om bij iedereen te ontdekken hoe je het fijn kunt maken. Je moet flexibel inspelen op de situatie en heel creatief zijn om bij iedereen de ingang te vinden”, vertelt Dini. Als voorbeeld noemt ze een Engelstalige meneer op haar afdeling. “Het lukte mijn collega’s maar niet om hem van zijn kamer te krijgen, hij had een vrij geïsoleerd leven. Gelukkig spreek ik aardig Engels, dus ik ben ermee begonnen om elke ochtend even een praatje met hem te maken. Zo kon ik hem bewegen om wél mee te komen naar de huiskamer. Het toeval wil dat er een andere bewoonster is die in oorlogstijd Engelse soldaten heeft opgevangen. Nu zitten die twee dikwijls zo mooi met elkaar te converseren. Dat heb je dan mooi weer gewonnen!”

Horen, zien en voelen
Dini en Jane helpen ook dikwijls bij wat grotere activiteiten, die dankzij het project Waardigheid en Trots georganiseerd kunnen worden. Jane vertelt over een activiteit met ‘snoezeldieren’: “Ik dacht dat er konijntjes zouden komen, maar er was zelfs een slang! Een mevrouw die nog maar heel weinig kan, heeft hem vastgehouden. Die slang vouwde zich helemaal om haar hand en je zag gewoon hoe rustgevend dat was. Op zo’n momenten zíe je gewoon hoe belangrijk horen, zien en voelen voor de bewoners is.”

Veel waardering
Zowel Jane als Dini voelen zich erg gewaardeerd. Niet alleen door de directe collega’s, maar zeker ook door de bewoners. “Je moet echt een engelengeduld hebben voor dit werk, maar je krijgt er veel voor terug”, zegt Jane. “Vaak zijn dat heel kleine dingetjes. Een glimlach waardoor je ziet dat iemand geniet, een compliment over je kapsel of een opmerking over je nieuwe schoenen. Dat is zó leuk.”

“We krijgen ook heel veel leuke reacties van de familie. In het elektronisch dossier schrijven we altijd wat we gedaan hebben. Dan krijgen we vaak lieve berichtjes terug: ‘o, wat leuk dat jullie ons mam hebben meegenomen naar het park,’ of ‘wat fijn dat jullie met ons pap een ijsje zijn gaan eten.’ Dat is echt geweldig”, besluit Dini.