Leren en ontwikkelen
Goede zorg begint bij vakbekwame professionals. Daarom is het belangrijk dat zij de ruimte krijgen om te leren en zich te ontwikkelen. Scholing speelt hierin een grote rol, maar ook het delen van kwaliteitsinformatie met de teams. Dit helpt hen om te reflecteren, inzichten op te doen en continu te verbeteren.
Leerlingen en stagiairs
Bij Savant Zorg krijgt iedere medewerker en leerling de kans om te leren en zijn talenten, kennis en vaardigheden te ontwikkelen. Dit draagt niet alleen bij aan de kwaliteit van leven van onze cliënten, maar ook aan de toekomst van de zorg. Door deze ruimte te bieden, blijven medewerkers verbonden aan Savant, zoals stagiaire Yantel Kleinjan, die inmiddels werkt bij team Welzijn van Savant de Eeuwsels.
“Ik zie dat ik hier bij Savant heel erg ben gegroeid.”
Groei binnen leren & ontwikkelen
Het opleidings- en scholingsaanbod blijft zich ontwikkelen om aan te sluiten bij de praktijk en een voortdurend veranderende zorgomgeving. Daarom heeft in 2024 een brede groep professionals samengewerkt aan een gezamenlijke visie op leren en ontwikkelen. Deze visie is nu gereed en richt zich op een toekomst waarin medewerkers denken en handelen als ambassadeurs van samen werken aan kwaliteit van leven.
Om dit te bereiken, worden de komende jaren verschillende stappen gezet, zoals:
- Het versterken van het BBL-traject: Door slimmere processen, nauwere samenwerking in de regio en een speciaal onboardingsprogramma voor leerlingen wordt het BBL-traject verder geprofessionaliseerd. De eerste stappen zijn in 2024 gezet en worden in 2025 voortgezet.
- Flexibel leren en toetsen: We ontwikkelen een leermethode die aansluit bij de unieke behoeften en vaardigheden van medewerkers. Dit betekent dat iedereen op zijn eigen tempo kan leren, taken uitvoert die passen bij zijn of haar bekwaamheden en tegelijkertijd bijdragen aan de kwaliteit van zorg.
Werken aan het goede gesprek
In 2024 zijn twee trainingen gestart om medewerkers te helpen om hun communicatieve vaardigheden optimaal in te zetten. Dit is essentieel om goede gesprekken te voeren met cliënten en mantelzorgers in een zorglandschap dat continu verandert.
De eerste training, Schijf van vijf, is regionaal ontwikkeld en helpt medewerkers om beter in gesprek te gaan over wat cliënten en hun naasten zelf kunnen en willen doen. Verzorgende Houda El-Bouarfaoui deelt hierover haar ervaringen onder Bouwsteen 1: Het kennen van wensen en behoeften.
De tweede training richt zich op het herkennen van eigen grenzen en het vergroten van weerbaarheid. Bureau de Mat ontwikkelde een unieke methode om zorgmedewerkers te leren hoe ze tijdens gesprekken hun professionele grenzen kunnen bewaken, terwijl ze het gesprek op een respectvolle manier blijven leiden. De ervaring met deze training in 2024 was zo positief dat interne trainers worden opgeleid om deze structureel aan te bieden binnen Savant.
Leren in de praktijk: intern traject verzorgende C
In 2024 is een intern traject voor verzorgende C ontwikkeld en getest in een pilot. Dit traject biedt een kortere, praktijkgerichte opleidingsroute als alternatief voor het reguliere BBL-traject. De opleiding combineert e-learning met leren en toetsen op de werkvloer en duurt drie maanden. Hoewel het geen officieel erkend certificaat of diploma oplevert, stelt het medewerkers in staat om op niveau C te werken.
Dit traject speelt in op de behoefte van helpenden die zich verder willen ontwikkelen, maar geen langdurige opleiding willen volgen. Naar aanleiding van de afgeronde pilot wordt er in maart 2025 een programmavoorstel ter goedkeuring voorgelegd aan de directie en het bestuur van Savant Zorg voor verdere borging van het traject.
Ondersteuning voor mantelzorgers en vrijwilligers
Mantelzorgers en vrijwilligers spelen een belangrijke rol in de informele zorg. Om hen hierbij te ondersteunen, is in 2024 gestart met trainingen die hen de juiste kennis en vaardigheden bieden. Denk bijvoorbeeld aan een training over hoe om te gaan met kauw- en slikproblemen. Deze leermethoden zorgen ervoor dat zij met vertrouwen kunnen bijdragen aan goede zorg.