Lekkernijen, ontmoeten en inspiratie om zelfredzaam te blijven

Cliëntenraad Savant Zorg organiseert high tea bijeenkomsten voor cliënten

Door de veranderingen in de langdurige zorg is ‘zelfredzaamheid’ een belangrijk thema. Maar wat betekent dat en hoe kan een cliënt daar zelf aan bijdragen? Om thuiswonende cliënten te inspireren organiseert de cliëntenraad Zorg Thuis van Savant Zorg in september negen high tea bijeenkomsten. Gezellige middagen om met elkaar in gesprek te gaan over hoe zelfstandig wonen makkelijker en aangenamer kan worden gemaakt met hulpmiddelen. De eerste bijeenkomsten zijn met veel enthousiasme bezocht.

“Mensen blijven langer zelfstandig thuis wonen en er wordt steeds meer een beroep gedaan op hetgeen wat ze nog zelf kunnen, al dan niet met hulpmiddelen en andere ondersteuning. Met de ontmoetingsbijeenkomsten willen we cliënten ideeën geven en hen vooral ook de mogelijkheid bieden om elkaar te inspireren. Als het gaat om omgaan met een beperking zijn zij immers de deskundigen”, aldus Jos Gruijters, voorzitter cliëntenraad Zorg Thuis van Savant Zorg. Er is een gevarieerd programma samengesteld met voorbeelden uit de praktijk, en een interactief gedeelte om van elkaar te leren. Daarnaast is er tijd voor gezellig samenzijn onder het genot van een heerlijke high tea.

cliënten van Savant Zorg genieten van een heerlijke high tea tijdens de zelfredzaamheid bijeenkomsten in de regio.

Cliënten van Savant Zorg genieten van een heerlijke high tea tijdens de zelfredzaamheid bijeenkomsten in de regio.

Andere denkwijze en zelfinitiatief
Na bijeenkomsten in Asten en Someren is het Helmondse woonzorgcentrum Alphonsus de volgende in rij waar de smakelijke high tea klaar staat. Het restaurant zit bomvol. Meer dan zeventig ouderen die thuis zorg van Savant ontvangen, zijn ingegaan op de uitnodiging. De middag wordt door Henrie Bouwmans, dorpsondersteuner in Beek en Donk aan elkaar gepraat. “Ik betrek de bezoekers bij het thema ‘zelfredzaamheid’ en prikkel ze met stevige uitspraken en stellingen. Ook confronteer ik de aanwezige ouderen met vroeger en nu: verzorgingsstaat versus de participatiemaatschappij waarin veel meer zelfstandigheid van ze wordt gevraagd. Dat vergt een andere denkwijze en meer zelfinitiatief. Als de deelnemers straks de deur uitgaan en vervolgens hulp durven te vragen aan hun kinderen, buren en het netwerk om hen heen dan is de middag voor mij geslaagd”, vertelt een bevlogen Henrie Bouwmans.

Dilemma’s, tips en praktische oplossingen
Na een korte introductie en een aantal interessante praktijkvoorbeelden komen de tongen los. Vele ouderen herkennen zich in de dilemma’s. Ook komen ze met tips: “Vraag de kinderen voor tuinonderhoud en het dragen van zware boodschappen”. Maar ook: “Mijn kinderen rijden met ons naar het ziekenhuis, zo hoeven we geen vreemden te vragen en dat vinden mijn man en ik heel fijn”. Op de vraag ‘Welke beperkingen ervaar je en hoe kun je dit zelf oplossen’ krijgen de deelnemers enkele praktische oplossingen te zien van de heer Swinkels. Swinkels zit in een rolstoel en heeft zelf allerlei handige hulpmiddelen bedacht om met zijn beperking zo zelfstandig mogelijk te leven. Ook de presentatie door een wijkverpleegkundige zet velen aan het denken. Allerlei praktische hulpmiddelen uit de zogeheten zelfredzaamheid box passeren de revue. Enthousiast worden ervaringen over wandelstokken en knoophaakjes gedeeld.

Elkaar inspireren
Zelfredzaam zijn begint ook met zelfinitiatief. Bezoekers van de inspiratiemiddag worden gevraagd om ideeën over zelfredzaamheid tijdens de bijeenkomst te opperen en anderen daarmee te inspireren. De drie meest aansprekende ideeën zullen gerealiseerd worden door het betrekken van studenten en een geldbedrag dat beschikbaar is gesteld door een nevenstichting verbonden aan Savant Zorg.

Ontmoeten en meer
De cliëntenraad wil met deze high tea bijeenkomsten haar achterban ontmoeten en hen een leuke en leerzame middag bezorgen. De bijeenkomsten zijn toegankelijk op uitnodiging en worden op diverse locaties in de regio georganiseerd. De komende weken staan er nog bijeenkomsten in Helmond, Gemert, Mierlo, Laarbeek en Deurne op het programma.